tilbage til oversigten

Artikel

Berlin 2007

Skrevet af: Kåre Jensen
Oprettet her: 25. april 2007


Sted: Berlin
Tid: 5 dage. Mandag d. 19. til fredag d. 23. marts.
Emne: Skoletur med 10. klasse.
Zoos besøgt: Tierpark Friederichsfelde, Berlin Zoo, Berlin Akvarium.

Ankomsten
Efter den lange bustur til Berlin, checkede hele holdet (vi var 21) ind på et youthhostel lige ved Bahnhof Zoo, hvilket jo ikke kunne ligge mere belejligt for mig, end hvis vi havde sovet i selve Zoo. Da dette jo var en skoletur, havde jeg ikke regnet med at komme i Zoo mere end to gange. Alligevel fik jeg sneget fire zoobesøg ind på programmet, og var således i Zoo alle dage undtagen mandag.

Maraton i øst
Røde pandaerEfter at have set diverse kulturelle highlights, besluttede jeg mig for, at hvis jeg skulle nå at komme i Tierpark Friederichsfelde var det i dag. Efter en lang tur i u-banen, nåede jeg ud til parken, med kun to og en halv time til lukketid. Dette betød at jeg måtte skynde mig igennem store dele af udstillingen, da Friedrichsfelde (som den største zoo man udelukkende oplever til fods i Europa) er fyldt med kæmpestore åbne anlæg til antiloper og lignende. Jeg løb igennem de åbne stykker, og stoppede ved de mest interessante arter, da jeg desværre ikke havde tid til at se den hele. Jeg fik også set en del interessante arter, især i
New Guinea dingo
rovdyrhuset og tykhudshuset, blandt andet binturonger, asiatiske rødhunde, plettede og stribede hyæner, pansernæsehorn og de altid elskelige søkøer. Det lykkedes mig også at komme helt tæt på en New Guinea dingo, og da det var første gang jeg så denne art, måtte jeg juble et godt stykke hen ad de lange grusstier i Tierparken. Da jeg vendte hjem om aftenen, var mine ben så smadrede, at det føltes, som om jeg havde løbet maraton.

Skuffelser og glæder i vest
KæmpepandaDa dagens program var færdigt om onsdagen, nåede jeg at klemme endnu et zoobesøg ind, denne gang i Berlin Zoo. På dette tidspunkt var det blevet bestemt, at jeg fredag skulle guide en gruppe elever rundt til de forskellige highlights i Zoo, mens jeg fortalte. Derfor tog jeg lige et smut ind i Zoo, selvom jeg kun havde to timer til min rådighed, for lige at se de dyr, jeg selv kunne have brugt mange flere timer foran. Det jeg gik suverænt efter var kiwierne, da jeg aldrig havde set denne art før. Til min store skuffelse var natzoo under renovation, hvilket også betød, at jeg ikke kunne se arter som f.eks. aardvark og fennek. Jeg ledte forgæves i fasaneriet og det store fuglehus efter kiwierne, men fandt dem ikke. Til gengæld fik jeg rørt et hjortesvin og en tapir.

Lidt heldig har man lov til at være
Torsdag blev en stor del af dagens program ikke realiseret, pga. dårligt vejr, så der øjnede jeg endnu en chance for et zoobesøg.
Klapperslange
Nu har silende regn aldrig stoppet mig fra at nyde en zoo, og jeg brugte muligheden til at se alle de indendørs udstillinger samt til at tage en tur i det store Berlin Akvarium for fisk, krybdyr, padder og hvirvelløse dyr. Efter en meget grundig eftersøgning i fasaneriet, lykkedes det mig at finde det midlertidige kiwi-anlæg. Problemet var bare, at kiwien er et natdyr, og dette anlæg stod placeret lige under et soltag. Eftersom jeg havde en time og tre kvarter til min rådighed, besluttede jeg at stille mig op og vente til dyret viste sig. Sortfodede pingvinerOg efter tre kvarter fandt jeg ud af, at lidt heldig har man faktisk lov at være. Fuglen kom ikke ud, men til gengæld kom der fire dyrepassere ind i anlægget, og begyndte at rode med nogle ledninger og et fjernsyn. Jeg havde godt set nogle ledninger stikke ud fra redekassen, hvor der altså åbenbart var installeret et infrarødt kamera, så publikum fra nu af kunne følge med i, hvad der skete i redekassen. Og ganske rigtig var den lille kiwi vågen, og rumsterede rundt derinde. Så selvom jeg ikke så den udenfor, så jeg den live, en halv meter fra mig.

I mit rette element
Flodhest
Jeg tror ikke, at min klasse havde forudset helt hvor meget info, jeg skulle bombardere dem med om de mange forskellige dyrearter i Berlin Zoo. Jeg var virkelig på hjemmebane, og kastede mine perler for både elever og lærere. Især ved aberne fik jeg travlt med at fortælle, da opmærksomheden var stor omkring de store menneskeaber, gibbonerne og japan-makakerne. Vi fik også set flodhestene i aktion, da en af dem kastede sig så langt over vandet, som det nu er muligt for sådan en, og gav et kæmpe plask i det flotteste flodhesteanlæg i verden - et værdigt punktum for et pragtfuldt Berlin-besøg.