tilbage til oversigten

Artikel

Köln 2007

Skrevet af: Kåre Jensen
Oprettet her: 5. september 2007


Sted: Köln og omegn
Tid: 7 dage. 15. juli til 22. juli 2007.
Emne: Sommerferie
Zoos besøgt: Köln Zoo, Wuppertal Zoo, Dortmund Zoo, Duisburg Zoo, Frankfurt Zoo.

Unikke arter
KostumeaberRejsen til Köln tager ikke lang tid med nattoget, og jeg var fremme kl. 07.00 om morgenen. Som den ægte zooentusiast jeg er, kunne jeg ikke vente en hel dag med at komme i Köln Zoo, så jeg var der lige til åbningstid. Selvom Köln Zoo ikke er større end København Zoo er her mange flotte anlæg og en masse sjældne dyrearter. Nogle af disse arter er Köln Zoo de eneste i Europa til at fremvise. Især blev jeg meget fascineret af at se de ekstremt sjældne kostumeaber. En mellemstor abe af langurfamilien med et helt utroligt udseende.
Elefant
Og jeg kom til at føle mig meget heldig den dag, da jeg både fik hørt brøleaberne brøle og set trækænguruerne aktive. Inde i regnskoven fik jeg også et chok da jeg vendte et informationsblad på et lille skilt, og fandt en pænt stor edderkop siddende bag. Selvom jeg tvivler på at Köln Zoo vil lade giftige edderkopper rende rundt lod jeg den alligevel være og fortsatte min jagt på de røde paradisfugle. Sidstnævnte art så jeg dog ikke, men da jeg vidste at jeg skulle besøge Köln Zoo endnu en gang på ferien, indstillede jeg jagten og besluttede mig for at prøve igen næste gang.

Kolibrier og sjældne tapirer
BrillelangurNæste dag gik turen til Wuppertal Zoo, og på trods af den bumpede start med de offentlige transportmidler, blev det en rigtig god dag. Wuppertal Zoo er en gammel park, og er især kendt i zooentusiasternes verden for at have de eneste mellemamerikanske (Bairds) tapirer i Europa, samt deres bestand af kolibrier, guldbugede mangabeyer og brillelangurer. Wuppertal Zoo er en flot blanding af gamle og nye anlæg. Som det nyeste er der blevet bygget to enorme anlæg til amurtigere og løver. Disse anlæg er noget af det flotteste jeg har set, og har man først set løverne strejfe omkring på deres savanne, virker ingen andre anlæg tilstrækkelige.
Mellemamerikansk tapir
Da det var en meget varm dag så jeg også tigerne plaske rundt i deres vandgrav, noget som de aldrig havde haft mulighed for i deres gamle voliere. Som en ekstra lille oplevelse den dag så jeg en kun tre dage gammel afrikansk elefantunge. Kl. 14.00 overværede jeg desuden tapirbadningen. I tapirernes stald er der indrettet et særligt bassin med undervandskig, hvor man kan se tapirerne svømme på bestemte tidspunkter af dagen. Dyrepasserne lokkede en mor og sin unge ud i vandet med æbler, og jeg fik en fantastisk chance for at se tapirerne svømme under vandoverfladen. Dette kan helt klart anbefales at se hvis man besøger Wuppertal Zoo.

Gumlernes avlscentrum
Myresluger unge
Dortmund Zoo er en middelstor zoo i flotte parkomgivelser. Her kan man se masser af gumlere på et sted, nemlig deres Tamanduahus. Hvis man er tvivl om hvad gumlere er, kan jeg fortælle at det er en dyregruppe som omfatter, myreslugere, træmyreslugere, dovendyr og bæltedyr. Dortmund Zoo er ufattelig gode til at huse denne art, og under mit besøg fik jeg set unger hos alle fire dyregrupper. Flere af disse arter går sammen, og det skaber en god dynamik i anlæggene. Også to hanmyreslugere som sloges fik jeg set under mit besøg i Dortmund Zoo. KæmpeodderDet mest ekstraordinære ved Dortmund Zoo er deres kæmpeoddere, en art man kun sjældent ser. Disse 2 m. lange skønheder er mindst lige så aktive som deres små og vimse fætre, dværgodderene. Dog kan man se at disse større oddere er bygget næsten udelukkende til et liv i vand, og de hvinede af fryd når hele familien legede i vandet sammen. Desuden kom jeg i rigtig godt humør da siamangerne gav en koncert som kunne høres over hele haven.

Den fantastiske floddelfin
FloddelfinDuisburg Zoo bød på mange interessante oplevelser, men det mest spændene var nu alligevel den sidste Oricono floddelfin udenfor Sydamerika. I Duisburg Zoo bor den i det store tropehus Rio Negro. Jeg brugte timer foran dette fantastiske dyr, og det er muligvis den sidste chance for at komme til at se en. Jeg fik skabt en kontakt til den, da det lykkedes mig at lokke den helt hen til glasset. Ved at bevæge min arm i bløde bevægelser, kunne jeg nærmest hypnotisere den. Den var nysgerrig og obs. på hvad der foregik på den anden side af glasset. Også en oplevelse var det at se den jage de levende fisk den fik serveret.
Wombat
Da en floddelfin er næsten blind må den bruge ekkolod til at finde og fange sit bytte og dette brugte den med stor succes. Allerede inden jeg ankom til Duisburg havde jeg besluttet mig for, at jeg ikke ville rejse igen før jeg havde set en wombat. Og ganske fint holdt mit held stik, og jeg fik set wombatten tumle rundt ikke mindre end to gange på den dag. Jeg fik lidt mere end jeg havde forventet i abehuset, hvor to familier af gibboner begge var i gang med deres formiddagssang, og hidsede hinanden og alle de andre aber i huset fuldstændig op. Det var slet ikke til at snakke sammen i det hus, da gibboner, marekatte, mandriller og javaaber begyndte at hyle i kor, med de to rivaliserende gibbonfamilier som forsangere.

Utrolige oplevelser i natten
Selvom Frankfurt Zoo kun har et areal på 13 hektar, har den alligevel meget at byde på. Mest interessant var deres nathus, Grzimek huset. OrangutangHer lever en masse unikke arter, og det er nemt at bruge længere tid herinde end i resten af zoo. Der er ikke fordi den anden del er uinteressant, men en stor del er byggeplads indtil februar 2008, hvor det nye Bonoboland åbner. Inde i nathuset brugte jeg en god del tid foran den utrolige Aye Aye og kiwierne. Desuden fik jeg også set kuskus, dværgflyvepungegern, aardvark og en lille dovendyrunge kunne det da også blive til. Ikke alle anlæggene i Grzimek huset er til nataktive dyr, og en stor del bruges til mindre pattedyr, som f. eks silkeaber. Interessant var det at se et par dværgoddere give deres små unger en svømmetime. Forældrene puffede og skubbede de små, selvom de ikke så ud til at dele entusiasmen, og prøvede desperat at holde fast på nogle flydende stykker træ.

Gensyn med Köln: Dværgpingviner og blåøjede lemurer
At komme tilbage til Köln Zoo var en god ting, da det er en zoo man sagtens kan bruge flere dage på at besøge.
Blåøjet sort lemur
Jeg lagde hårdt ud med at prøve at finde paradisfuglen, dog uden held, da det er en stor regnskovshal. Endelig prøvede jeg at spørge en dyrepasser om hvor det var bedst at lede, og af ham fik jeg at vide at de slet ikke havde dem mere! Den sidste var blevet sendt til Vogelpark Walsrode. Det var lidt ærgerligt, men dog fik jeg set andre gode ting. Blandt andet fik jeg set dværgpingviner både på land og i vand, og flere af lemurerne i deres Madagaskar hus var vågnet op. Især de blåøjede lemurer og de hvidbæltede varier var der gang i. Jeg sluttede dagen med at se geparderne stå majestætisk på en lille bakketop, og kunne rejse hjem med en rygsæk fuld af gode oplevelser fra disse vesttyske zoos.