tilbage til oversigten

Artikel

Salzburg/München 2007

Skrevet af: Kåre Jensen
Oprettet her: 11. september 2007


Sted: Salzburg, München og omegn.
Tid: 9 dage. 30. juni til 8. juli 2007.
Emne: Sommerferie
Zoos besøgt: Salzburg Zoo, Haus der Natur, Alpenzoo Innsbruck, München Zoo, Augsburg Zoo, Nürnberg Zoo.

Verdens mest aflange zoo
At besøge en zoo i 35 graders varme er altid en udfordring, og i Salzburg Zoo er der flere åbne områder uden skygge. Denne zoo er bygget op af en høj klippevæg, og flere af anlæggene ligger op af den. UlvSalzburg Zoo er den mest aflange zoo jeg har besøgt, og de fleste steder er der ikke plads til mere end et anlæg og en sti. Til gengæld er den blevet udvidet med et større område, og her kan man se savannens dyr med alperne i baggrunden. Jeg fik set flere vilde dyr i og omkring Salzburg Zoo, De mest markante var ravne og gribbe, og begge dyrearter havde fået indrettet foderpladser i zoo, men boede ude i alperne. For første gang nogensinde så jeg flodsvin bade, og et par fotogene ulve blev det da også til. Til gengæld kunne jeg ikke holde ud at være i deres nye tropehus, da folk ikke kunne holde nallerne for sig selv, og paryksilkeaberne blev brugt som kæledyr. Her burde være en vagt på. I det store hele var Salzburg Zoo dog en god oplevelse.

Museum" Akvarium" Terrarium"
Klapperslange
Midt inde i Salzburg ligger museet Haus der Natur. Jeg havde ikke forventet særlig meget af dette sted, men deres akvarium og terrarium viste sig at være større end jeg havde regnet med. Jeg fik set store alligatorer, masser af slanger og to enorme snapskildpadder. Sjovt var det også at se de åbne udendørs drivhuse, hvor europæiske firben og slanger lever. Udover dyrene har Haus der Natur også en masse andre spændene udstillinger.

På bjergvandring
Europas højst beliggende zoo ligger op af alperne lige ud for byen Innsbruck. Alpenzoo huser kun dyr som lever eller har levet i alperne, plus husdyr fra disse egne. Dette er en dyrepark med masser af plads og naturlige omgivelser for dyrene. LizzieAt se de små los killinger tumle rundt i deres store skovanlæg var en fed oplevelse. Deres udendørs anlæg til alle de europæiske reptiler var også sjove at se, da de var bygget så der både var læ for viden og sol ned til dyrene. Derfor kunne man se masser af forskellige slanger og firben aktive. Dog behøvede man ikke at se markfirbenene i deres anlæg. Det vrimlede med dem i hele Alpenzoo, og på stort set alle klipper og større sten lå de små krybdyr og solede sig. Andre vilde dyr søgte også tilflugt i parken, blandt andet ravne og skovmus. Den nyeste attraktion i parken var det hvide egern Lizzie. Ikke albino, da hun manglede de røde øjne, men kridhvid i pelsen i stedet for rød. Alpenzoo er en fantastisk udendørs oplevelse, og kan helt klart anbefales.

En heldagstur
Jeg var netop ankommet i München omkring kl. 12, og selvom det regnede kunne jeg bare ikke vente med at komme i zoo. Jeg blev heller ikke skuffet, for ikke blot klarede vejret op, jeg fik også en fed zoo oplevelse i en af de fedeste zoos jeg har besøgt.
Pansernæsehorn
I et af de fedeste abehuse jeg har set besøgte jeg en ældre chimpansehan som var meget nysgerrig, og flere gange kom helt hen til ruden for at ”snakke” med publikum. Lige ved siden af boede nogle mississippialligatorer som var konstant aktive, hvilket er sjældent at se. I deres orangutangbørnehave var der en masse unger med krudt i røven, og også her stod jeg i lang tid. Jeg kom også lige til at se rovdyrene blive fodret i deres flotte indendørsanlæg, og her var løveflokken klogelig adskilt for at forhindre at hannen lagde sig på det hele. Lidt paparazzi fotografi blev det også til, da jeg fik skudt nogle billeder af ingen ringere end den berømte Knuts bedstemor. Dagen sluttede med et lille klap på mulen til et nysgerrigt pansernæsehorn som de havde en hel flok af, og jeg kunne gå veltilfreds tilbage til hotellet.

Samme zoo, bare vådere
Røde ibisserNæste dag var også programlagt til München Zoo, og selvom det regnede en smule mere end dagen før blev det alligevel en god dag. F. eks var alle menneskeaberne indendørs, og ligesom dagen før brugte jeg lang tid her. På grund af regnen var mange af dyrene indenfor, blandt andet alle kattedyrene og skægsvinene. I Villa Dracula fik jeg også en god oplevelse, da flagermusene her flyver frit omkring mellem publikum.

Lille zoo i en lille by
Mandril
Selvom Augsburg Zoo er forholdsvis lille har den mange interessante arter. Denne zoo bærer stadig præg af sin fortid, og flere af dyrene trænger til nye anlæg. Dog kan man se at rovdyrene lige har fået, og næsehornenes er ved at blive bygget. Under mit besøg udviklede jeg en pludselig interesse for kamæleoner, da jeg så en meget aktiv en af slagsen. Jeg fik også set takin kalve i vandet, og en hel masse kappebavianer. Også plumplorierne var der gang i, og så fik jeg desuden set mankeulvehvalpe.

Delfiner og ”rigtige” bavianer
DelfinNürnberg Zoo er Tysklands næststørste zoo, kun overgået af Tierpark Friederichsfelde. Ikke nok med at den er stor, den er også bygget op ad en bakke. Så efter en dag i Nürnberg Zoo i 30 graders varme kan man godt kalde sig selv udmattet. Dog er det en rigtig flot zoo, og en herlig blanding af gammelt og nyt. Og så fik jeg også lejlighed til at se bassinet som Danmarks første søko, Henriette, kommer fra. Det er ikke svært at se hvor hun har udviklet sin stereotype adfærd. En meget positiv overraskelse fik jeg da jeg så deres delfinopvisning, som var meget informativ og lærerig, og på intet tidspunkt gik over i cirkus.
Røde bavianer
Her kunne man også se delfinerne under vand uden for forestillingen. Den mest almindelige bavianart i de europæiske zoos er kappebavianen, men i Nürnberg har de som noget særligt de røde bavianer. Denne art er større, og ligner mere de bavianer man ser på naturfilm. Nürnberg Zoo består af et meget komplekst stisystem og en masse åbne anlæg til hovdyr, så det kan godt være lidt svært at navigere her. Et tip til hvis man vil besøge Nürnberg Zoo er, at de fleste dyrehuse lukker ret tidligt. Derfor er det en god ide at se dem først, og så fokusere på det udendørs anlæg. Jeg kastede et sidste blik på gorillaen Hakuna Matata, og så gik det hjemad mod København.