Zoo-historie

De allerførste
Det mauriske hus i Köln Zoo er det ældste dyrehus i Tyskland stadig i brugDe første forsøg på zoologiske haver startede allerede i antikken, for 2500 år siden, da konger, kejsere og fyrster begyndte at holde dyr i deres private parker og haver i steder som Egypten, Mesopotamien, Grækenland og Kina. Endnu op i middelalderen var zoologiske haver, eller menagerier som de hed, stadigt forbeholdt konger og fyrster, og der fandtes menagerier steder som Tower of London, Versailles-slottet og Vatikanet. I 1752 markerede åbningen af det kejserlige menageri i Schönbrunn i Wien en ny tid for de zoologiske haver. Her havde befolkningen nemlig fri adgang, og den var oven i købet gratis helt indtil 1918. Wien Zoo er i dag den ældste zoo og de kunne fejre 250 års fødselsdag i 2002. I Paris blev endnu et offentligt menageri åbnet i 1793, nemlig Jardin des Plantes. Denne have blev styret af det naturhistoriske museum, men udviklingen til videnskabelig institution var gradvis og tog mange år.

Nogle af verdens ældste akvarier i Berlin Aquarium
I videnskabens interesse
Æren som den første zoologiske have der blev åbnet som en videnskabelig institution går til London Zoo. London Zoo har altid ligget i Regent’s Park og slog første gang dørene op i 1826 som en afdeling af det stadigt eksisterende ZSL (Zoological Society of London). London Zoo var banebrydende i den nye tænkning, at zoos fremover skulle bruges til studier af forskning af dyr og deres adfærd og ikke kun til underholdning. Det blev disse tanker der skulle komme til at præge moderne zoos fremover. Derudover åbnede London Zoo også verdens første reptilhus (1849), akvarium (1853), insekthus (1938) og børnezoo (1938).
Carl Hagenbecks AfrikapanoramaDet næste store skridt kom i 1907 da Carl Hagenbeck åbnede Hagenbeck Tierpark i Hamburg. Denne nye zoo blev struktureret på en helt anden måde en tidligere set. Her blev dyrene ikke opdelt efter taksonomiske klassifikationer (arter, familier, grupper, etc.) som i de andre zoos, men snarere efter hvor i verden de kom fra, f. eks den afrikanske savanne eller det arktiske ishav. Derudover opfandt Carl Hagenbeck også ”de tremmeløse bure”, som set i hans verdensberømte afrikanske panorama som stadig står i Hagenbeck Tierpark. Disse anlæg går ud på, at folk ikke ser dyrene bag tremmer, men snarere tørgrave eller vandgrave, og derved får anlæggene til at se mere naturlige ud.

Leipzig Zoos Ark med udstillinger om naturbevarelse og zooernes rolle i den
Fra samlere til naturbevarere
Fra 1950’erne og opefter kom der øget fokus på dyrevelfærd, naturbevarelse og andre af planetens store problemer, og det var her den moderne zoo blev opfundet. Zoos som Jersey Zoo (Storbritannien) og Bronx Zoo (USA) var pionerer i den nye tankegang om at zoos skulle fungere som en slags Noahs ark og redde truede arter fra udryddelse. Zooerne gik desuden fra at være såkaldte ”frimærkesamlinger”, med det mål at samle så mange arter som muligt, til at tynde voldsomt ud i deres dyrehold, og hovedsageligt fokusere på truede arter med brug for en håndsrækning. For at læse mere om hvad de zoologiske haver står for i dag kan du kigge på siden om ”den moderne zoo”.

Denne side giver kun et ganske kort overblik over de zoologiske havers historie. Hvis du vil vide mere kan jeg anbefale bogen "Zoo Animals: Behaviour, Management and Welfare"

Amurtiger i Wuppertal Zoo