Den moderne zoo

En mission for vores jord
Træleopard i Prag ZooGennem de sidste 30 år er missionen for den moderne zoologiske have begyndt at forme sig. Den proces som London Zoo startede i 1826, nemlig at zoos skulle være til forskning og formidling, og ikke længere kun underholdning, er nu den accepterede holdning inden for alle de seriøse zoos. Det er et faktum at jordens biodiversitet er blevet kraftigt forringet siden mennesket begyndte at gøre sig til herre over naturen, og mange arter er allerede blevet udryddet. Udryddelsen af dyr er desværre for evigt, og de fejl kan vi ikke rette op på. Til gengæld kan vi forhindre at det sker igen, og her kommer blandt andet de zoologiske institutioner ind i billedet.

Vestlig lavlandsgorilla i GaiaPark
Den moderne Noahs Ark
Den moderne zoo skal, sammen med de andre zoos i verden, fungere som en slags moderne Noahs Ark. Pointen med dette er, at de zoologiske haver, gennem avl og koordination, skal opbygge en slags ”backup bestand” af truede dyr. Disse vil så på et senere tidspunkt kunne genudsættes i naturen, og sikre, at udryddelse i naturen, ikke nødvendigvis behøver at betyder permanent udryddelse. Det nytter dog ikke noget at avle dyr til genudsætning, hvis der ikke er nogen steder at sætte dem ud. Derfor bør alle seriøse zoos også forpligte sig til at støtte bevarelsen af dyrearter i naturen. Dette gøres gennem in-situ projekter, hvor de zoologiske haver finansielt kan støtte forskere og frivillige der prøver at beskytte arterne på deres naturlige levesteder. Dette kan ses uddybet i naturbevarelsessektionen af denne side.

Sammen er vi stærke
Sortfodede pingviner i Wuppertal ZooBåde koordination af avl og naturbevarelsesprojekter, står de seriøse zoos sammen om i nationale, regionale og internationale foreninger. Den største af disse er WAZA (World Association of Zoos and Aquariums) og deres slogan er ”United for Conservation”, oversat til ”forenede for naturbevarelse”. WAZA er en paraplyorganisation, og har mange underorganisationer rundt omkring i verden, på regionalt og nationalt plan. Ikke alle zoos som er med i de nationale foreninger er med i de regionale, og ligeledes med de regionale og internationale. Hvis du vil læse mere, kan du gå videre til de forskellige foreningers hjemmesider, som du får et overblik over herunder. Her er kun listet internationale og regionale.

Internationale
WAZA – World Association of Zoos and Aquariums

Regionale
EAZA – European Association of Zoos and Aquariums (Europa)
AZA – Association of Zoos and Aquariums (USA og Canada)
ARAZPA – Zoo and Aquarium association (Australasien)
PAAZAB – African Association of Zoos and Aquaria (Afrika)
ALPZA – Latin American Association of Zoos and Aquaria (Syd- og Mellemamerika)
SAZARC - The South Asian Zoo Association for Regional Cooperation (Sydasien)

Ganges gavial i Prag Zoo