Odense Zoo

Søkoen HenrietteAdresse
Odense ZOO
Sdr. Boulevard 306
5000 Odense C
Hjemmeside og kontakt
www.odensezoo.dk
odensezoo@odensezoo.dk

Anmelderens sidste besøg: 15-10-2009
Anmeldelsen sidst opdateret: 06-04-2010En opdelt zoo
Odense Zoo ligger i idylliske skov-omgivelser midt i byen. Odense Å løber lige igennem, og opdeler parken i en ny og en gammel afdeling. Hele zooen er flot opdelt i geografiske regioner med tre hovedtemaer: Afrika, Sydamerika og Asien. Hvert tema bliver indledt ved at man går under et portvej, med kunst og tegn der er karakteristiske for kontinentet. Det første gæster i Odense Zoo møder er en ungkarlegruppe af dødningehovedaber på deres lille ø.

Dødningehovedabernes ø ved indgangen Dødningehovedabernes indendørsanlæg

Asien i Odense
Turen rundt i Odense Zoo går over Odense Å og starter i Asien. Odense Zoo har en af de største Asien-afdelinger i Danmark, og her er hovedattraktionen anlægget ved navn Tigerskoven. Her kan du se amur tigerne tæt på i en lang klippetunnel, som tigerne også kan komme over. Fra det 7 m. høje observationstårn har man et glimrende kig ud over tigernes anlæg, der er indrettet som en sibirisk granskov, med naturlig vegetation, klipper og et lille vandløb. Desuden kan man også komme op på klipperne og kigge ind til tigerne. I træningsområdet kan publikum følge med når dyrepasserne træner tigerne (gennem tremmer), og fortæller. Efter tigerne kommer anlægget til rensdyr som Odense Zoo har haft en lang tradition med, og der er ofte flere kalve i anlægget. Det sidste dyr i Asien er kamelerne som ligger lige ved spisepladsen og har en fin lille indhegning.

Tigerskoven Amur tiger

Tigernes grotte Kamelernes anlæg i Asien

Den afrikanske oplevelse
Afrika i Odense Zoo består hovedsageligt af store, nye anlæg, blandt andet chimpanse-øen og Afrikaklippen. Den store chimpanseø er fyldt med naturlig vegetation, og både udendørs og indendørs har chimpanser masser af plads og udfoldelsesmuligheder. Publikum kan komme hele vejen rundt om øen, og ser chimpanserne med en bred vandgrav imellem. Det er uden tvivl det bedste chimpanseanlæg i Danmark og fyldt med aktivitets- og klatremuligheder for dyrene. Indendørs er chimpansehuset opdelt i to etager og publikum kan se chimpanserne fra begge steder. Fra den aflange Afrikaklippe kan publikum se ned til Odense Zoos store løveflok i deres meget flotte og naturligt indrettede anlæg. I anlægget ligger desuden en sten med varme i så løverne bliver opmuntret til at komme tæt på publikum. Ved foden af klippen ligger også dværggedernes landsby, og her bliver publikum inviteret indenfor til gederne.

Chimpanseøen Overetagen i Chimpansehuset
Underetagen i Chimpansehuset Dværgmangusternes indendørsanlæg i Chimpansehuset
Løveanlægget Løveanlægget

Med luft under vingerne
Afrika i Odense fortsætter, og blev i 2009 udvidet med en kæmpestor ny voliere. Den er nordeuropas største voliere og er bygget op af Chimpansehuset. Herinde kan publikum opleve forskellige afrikanske fugle, heriblandt flamingoer, pelikaner, hammerhoveder og perlehøns. Pointen med denne kæmpe voliere er, at Odense Zoo nu ikke længere behøver at stække deres fugle. Den er bestemt også flot lavet og her kan nogle af fugle virkelig få luft under vingerne. Volieren er indrettet som et afrikansk vådområde og publikum kan også se fugle indendørs hvis vejret er dårligt. Desuden har dværgmangusterne i Chimpansehuset også fået et ny anlæg herinde, som ligeledes er Danmarks bedste til arten.

Kæmpevolieren set udefra Det afrikanske vådområde i kæmpevolieren
Pelikanernes indendørsanlæg Flamingoernes sø i kæmpevolieren

Ind i tropevarmen
I temaet Skildpaddernes Giganter kan publikum opleve varmen fra Aldabra atollen i det indiske ocean, mens man betragter de enorme aldabra kæmpeskildpadder i deres tropehus. Huset åbnede i 2006 og er indrettet som en lille forskerstation med formidling om skildpadderne, og herfra ser man ind i deres tropiske verden med kun et lavt hegn mellem mennesker og krybdyr. Skildpaddernes Giganter er et superflot anlæg og en af Odense Zoos perler.

Forskerstationen ved kæmpeskildpadderne Kæmpeskilpaddernes tropiske verden

Det afrikanske hjem
"Kiwara" er navnet på Odense Zoos nyeste kæmpeprojekt. Navnet betyder "hjem" på swahilii og dækker over den nye kæmpevoliere, som er fase et af projektet, og fase to, som er en kæmpestor ny savanne på det tidligere Okavango-område. Savanen kommer til at huse dyr som giraffer, zebraer, antiloper, strudse og nilkrokodiller og åbner i 2011.

På bondegården
På den anden side af åen ligger den gamle og den nye bondegård. Den gamle er en lille hvid bygning med stråtag, hvor man kan se kaniner, marsvin og æsler indendørs. Æslerne har også en lille udendørs fold. Der er en rigtig hyggeligt stemning her, og fordi man kan købe is og lignende er der tit mange folk som sidder og nyder vejret (forudsat det er godt). Overfor den gamle bondegård, ligger den nye. Her er en minde folde til dværgzebuer og shetlandsponyer, og her kan man også komme indendørs. Der er en stor udstilling om landbrugsdyr, og man kan se dyrene i deres stalde. Tæt ved bondegården ligger også zooscenen hvor forskellige fremvisninger bliver holdt.

Den nye bondegård Indendørs i den gamle bondegård

Nysgerrige aber og alpakaer
I gennemgangsanlæget til dødningehovedaber fra 2004 oplever publikum de små nygerrige aber i naturlige omgivelser. Deres udendørsanlæg består i virkeligheden bare af et lille stykke skov, indhegnet med en vandgrav og gennemskåret af en sti. Der er både høje og lave træer, samt klipper og masser af træstammer i anlægget, og aberne nyder godt af den tætte vegetation. Især om sommeren er anlægget flot at se på, da det er helt grønt. Om vinteren kan de også ses i den tilhørende stald. Oprindeligt kunne publikum gå igennem anlægget på egen hånd, men pga. uønsket kontakt mellem aber og mennesker, kan man nu kun gå igennem med en guide som en del af en gruppe. Dette er virkeligt en skam, da man ikke kan opleve aberne i ens eget tempo mere. Som en del af Sydamerika ligger også her en fold til alpakaer og nanduer.

Dødningehovedabernes hus og indgangen til anlægget Dødningehovedabernes indendørsanlæg
Dødningehovedabe-øen Dødningehovedaber på deres ø

Rejsen gennem Sydamerika
Odense Zoos "Oceanium" er det største og mest nytænkende anlæg i haven og åbnede i 2001. Temaet her er ”Rejsen gennem Sydamerika”, og dette store temanlæg består af fire dele: en udendørsvoliere, et tropehus, en glastunnel og et polaranlæg. Turen starter i den enorme voliere, hvor kan man se forskellige dyr fra regnskoven i det nordlige Sydamerika. Herinde lever flere af de mest karakteristiske fugle fra denne region, blandt andet røde ibis, gulnæbbet hokko, inkaterne og hyrdefugl. Ud over de fritflyvende fugle lever også en flok kejsertamariner, og tapirerne har et anlæg for sig selv, inde i volieren. Nu hvor træerne er vokset pænt op begynder anlægget mere og mere at ligne en regnskov, på trods af det udendørs klima. Den tropiske oplevelse får man til gengæld indenfor i tropehuset. Huset er bygget op med en masse tropiske planter omkring en stor sø. Publikum går rundt om søen, og starter ved overfladen for så at forsvinde ned på bunden i en tunnel med store glasruder. I søen lever de meget sjældne og absolut elskelige søkøer. Odense Zoo har fem af disse enorme dyr, og har fået fem unger siden Oceanium åbnede i 2001. En meget flot præstation, da en ”søkalv” hører til sjældenhederne i zooverdenen. Søkøerne deler desuden deres sø med at vælg af store og små ferskvandsfisk. I trætoppene omkring søen bor dværgsilkeaber, gyldenhovede løveaber og dovendyr, samt forskellige små og store fugle.
Oceanium-volieren Oceanium-volieren Tropehuset i Oceanium En del af søkøernes bassin

I glastunnellen som forbinder de to bygninger kan man se en masse fisk fra koralrevet. I den sidste bygning ligger pingvinernes store polaranlæg. Med kunstige klipper, masser af is og en fantastisk kunstig antarktisk himmel er dette helt klart et af de flotteste pingvinanlæg i Europa. I hele området kan man fornemme den antarktiske kulde, og den fantastisk flotte polarhimmel over anlægget fuldender illusionen. Pingvinerne kan ses lige bag glasset, både over og under vand. Pingvinarterne i dette anlæg er kongepingviner, æselpingviner og springpingviner.
Det antarktiske landskab Pingviner over og under vand

Den meget gamle afdeling
Som det sidste på turen rundt kommer man til den gamle afdeling. Her ligger bassinerne til sæler og de altid populære søløver. Her samles ofte et stort publikum når de skal trænes. Her ligger også en del af den gamle Sydamerika afdeling, med den sidste rest af sydamerikanske dyr. Puduerne og næsebjørnene har flotte anlæg side om side, og araerne har god plads i deres volierer. I Sydamerikahuset findes staldene til lavlandstapirerne og kejsertamarinerne som bebor den store Oceanium-voliere. Dette hus lå her før Oceanium blev bygget og blev brugt til det samme som nu. Desuden ligger der mindre anlæg til præriehunde og kænguruer også her. Som det sidste afrikanske dyr i haven mangler girafferne stadig at flytte til den nye afdeling. Selvom deres anlæg ikke hører til de mindste, trænger de stadig til mere plads og mere interessante omgivelser. Som det sidste på turen rundt ligger de røde pandaers anlæg op ad bakken mod indgangen. Dette er et rigtig godt anlæg, med masser af planter, tæer og et lille vandløb i bunden.

Sælernes anlæg Søløvernes anlæg
Sydamerikahuset Tapirernes stalde i Sydamerikahuset
Puduerne i deres lille skovanlæg Anlægget til rød panda


Pingviner i Oceanium
Highlights
• Oceanium
• Skildpaddernes Giganter
• Dødningehovedabeøen
• Tigerskoven
• Kiwara
• Chimpanseøen

Tips og gode råd
• Odense Zoo har flere gode spisesteder rundt omkring i haven med udmærket mad. Her er også gode forhold med bænke og lignende til dem med madpakker.
• De fleste dyr i Odense Zoo kan også ses indendørs, så her er også noget at se på i regnvejr.


Vurdering
Odense Zoo er en virkelig flot tematiseret zoo, og alle de nybyggede anlæg er af høj kvalitet. Anlæggene er præget af orginial tankegang og Odense Zoo er en institution som ikke er bange for at prøve noget nyt. Samtidig er fokuspunkterne i haven klare og tydelige, nemlig de tre hovedtemaer (Asien, Afrika og Sydamerika). De mange og flotte nye anlæg er hvad gør Odense Zoo til en af Danmarks absolut flotteste zoos.

4 stjerner