Givskud Zoo

Hvide næsehorn i Givskud ZooAdresse
Givskud Zoo
Løveparkvej 3, Givskud
7323 Give
Hjemmeside og kontakt
www.givskudzoo.dk
info@givskudzoo.dk

Anmelderens sidste besøg: 20-08-2009
Anmeldelsen sidst opdateret: 03-04-2010Under åben himmel
Givskud Zoo er bygget som en safari park, og for at få det optimale ud af turen er det bedst med egen bil. Ellers kan man tage en tur i deres Safaribus, som også kører igennem alle gennemkørselsanlæggene, så bil er ikke påkrævet. Der er dog også en del anlæg man ser til fods. Desuden er Givskud Zoo en park med masser af åben himmel og store grønne områder, og det hjælper jo altid på oplevelsen.

Det åbne Asien
Den første afdeling i Givskud Zoo er den asiatiske, som samtidig er den eneste afdeling uden et tilhørende gennemkørselsanlæg. Det første man ser i Givskud Zoo er det åbne anlæg til przewalskiheste, en art som Givskud Zoo de seneste år har haft stor success med. Det er også ved dette anlæg at stoppestedet til safaribussen ligger. Endnu et af highlightene her ved indgangen er det store anlæg til kameler. Anlægget er kun afgrænset af en minimal grav, men det er åbenbart nok til at holde kamelerne inde.
Den asiatiske steppe tilp rzewalskiheste Kamelernes anlæg

Som alle andre dyr i Givskud har de asiatiske elefanter masser af plads. Anlægget er stort, og afgrænset af en grav. Desværre kan man, som mange andre steder i Givskud Zoo, ikke se dem indendørs. Lige ved siden af ligger javaabernes række af små øer. Her kan man se aberne springe omkring, helt tæt på. Da anlægget blev bygget havde Givskud Zoo håbet på at aberne ville gøre som i naturen, og dykke i vandgraven. Desværre synes aberne at vandet er for koldt og koi karperne for store. Det sidste anlæg i Asien er den store græsslette, hvor vandbøfler, hjorteantiloper og verdens næststørste antilope, nilghaien, lever sammen. Man ser dyrene fra en gangbro, som går midt ud i anlægget.
Javaabernes ø Elefantanlægget
Den ene halvdel af den asiatiske steppe Den anden halvdel af den asiatiske steppe


Et lille hjørne af Amerika
Også som en del af gangstierne er det lille sydamerikanske hjørne. Her ligger de store anlæg til næsebjørne og marsvin, samt flere små fuglevolierer. Der er også et indkig til den store pampas, som er en del af safarituren. Dette er en meget hyggelig del af parken, og et oplagt sted at spise medbragt mad. Her kan man også se den lille flok af dværgflamingoer, selvom de strengt taget ikke hører til i en sydamerikansk afdeling.
Anlægget til næsebjørne Dværgflamingoer

Ved siden af det sydamerikanske hjørne starter den nordamerikanske afdeling. I ulveanlægget kommer man helt tæt på de canadiske ulve i nogle autentiske pelsjægerhytter. Dette anlæg er ”vildt” indrettet som en blandet skov med både gran og løv, samt masser af højt græs og buske. Ulvene kan ses både fra en terrasse, men også fra de små glasruder i pelsjægerhytterne. Inde i den største hytte er der masser af aktiviteter for både store og små. Ulveanlægget her er uden tvivl et af de flotteste i Europa og formidlingen i bjælkehytten er i top. Ulvene kan dog være svære at finde, som kom til fodringstiden, hvis du er meget opsat på at se dem. Som baggrund til ulveanlægget ligger den nordamerikanske prærie med bisoner og wapitier og lige i nærheden kan også findes et anlæg til elge.
Ulveanlægget Elganlægget


Naturbevarelse og klappegeder
Givskud Zoo har selvfølgelig også en skoletjeneste, hvor der her er sat stor fokus på bevarelsen af truede dyrearter. Omkring skoletjenesten ligger nogle af de meget få anlæg i Givskud hvor man kommer tæt på små dyr. Her lever en flok paryksilkeaber, samt flere forskellige papegøjer og andre fugle. Især araerne tiltrækker meget publikum. Ligeledes gør klappegederne, hvor der altid er en masse børnefamilier. Så er det heldigt at man også kan trække lidt væk fra alt larmen, og betragte de røde pandaer i deres flotte udendørsanlæg. Her har de et helt træ til deres rådighed, og man kan ofte finde dem højt oppe i grenene, langt over publikum. Lige i nærheden ligger også et gennemgangsanlæg til en stor flok hjorteantiloper.
Hjorteantilopernes gennemgangsanlæg Volieren til arapapegøjer


Dyr med masser af plads
I Givskud lever der to arter af menneskeaber, og begge har store åbne forhold. Chimpanserne er de første på ruten, og her kan man også se dem indendørs. Deres udendørsanlæg er enkelt men godt, med flere klatrestativer og masser af højt græs. Til gengæld er indendørsanlæggene desværre under standard, og både for små og for kedelige til de lange vintermåneder. Lige ved siden af chimpanserne, i det gamle næsehornsanlæg, bor strudsene. De har masser af plads, netop fordi anlægget oprindeligt er indrettet til et meget større dyr, selvom kun at have strudse her, nærmest virker som spild af plads, da anlægget sagtens kan indeholde flere areter. Også ved chimpanserne ligger den lille gennemgangsvoliere til forskellige afrikanske fugle, såsom kohejrer og skestorke i et lille afrikansk vådområde.
Chimpansernes udendørsanlæg Chimpansernes udendørsanlæg
Chimpansehuset Anlægget til strudse


Parkeringspladsen i Afrika
P2 står for parkeringsplads nr. 2, og det er her safaribusserne holder pause på turen rundt. Omkring pladsen ligger anlæg til forskellige afrikanske dyr, som alle skal se til fods. Den samme sti fører gæsterne forbi alle de forskellige dyr og det er her nogle af Givskud Zoos virkelige perler skal findes. Det første stop er ved anlægget til zebramanguster, og dette anlæg er enormt, i forhold til hvad man normalt finder denne art i. Derudover er det tæt bevokset som et lille stykke afrikansk bush og en fornøjelse at se. Næste afrikanske stop er dværgflodhestene. Publikum kan desværre ikke se disse dyr indendørs eller under vandet, men begge de to udendørsanlæg er af meget høj kvalitet og de to dværgflodheste har masser af plads. Usædvanligt ved dette anlæg er den store mængde landjord med højt græs som dværgflodheste har til rådighed, da dette ikke ses i mange zoos. Berberabernes anlæg er tredje stop, og dette enorme gennemgangsanlæg er et af de bedste af sin slags. Højt græs, klippestykker og klatrestativer dominerer dette superflotte anlæg, hvor publikum og aber går mellem hinanden.
Zebramangusternes afrikanske bush Dværgflodhestenes hytter og en del af græsningsarealet
Vandhullet i det ene dværgflodhesteanlæg Gennemgangsanlægget til berberaber


I hjertet af Afrika
Stien fører videre til en af Givskud Zoos absolut største attraktioner, nemlig anlægget til gorillaer. Her bor Danmarks eneste gorillagruppe og der er tale om underarten vestlig lavlandsgorilla. Anlægget er enormt og gorillaerne har masser af plads at gå på opdagelse i, og masser af natur at boltre sig i. Publikum ser for det meste de store menneskeaber fra den anden side af en vandgrav, men midt på ruten ligger en klippehule hvor man kan komme helt tæt på de enorme menneskeaber via en række glasindkig. Anlægget åbnede i 2001 og bliver flottere år for år som planterne og træerne vokser op, og begynder at danne en egentlig skov. Man kan også se gorillaflokken indendørs i stalden hvis vejret er dårligt. Stalden er bygget som en lille camerounsk landsby og her er masser af formidling om gorillaerne i zoo og i naturen. Der er bygget to udendørsanlæg i Givskud Zoo, og det er meningen at der i fremtiden skal gå to gorillagrupper side om side.
En del af gorillaanlægget Gorillaanlægget set fra klippehulen
Landsbyen i Cameroun Det indendørs anlæg til gorillaflokken


Tæt på lemurer og næsehorn
Fra de største primater går turen videre til nogle af de mindste. Givskud Zoo har i 2007 opført et Madagaskar gennemgangsanlæg til forskellige slags lemurer. Her kan man komme tæt på kattalemurer, rødpandede brune lemurer og aloatra bambuslemurer. Anlægget er en flot imitation af Madagaskar, med røde stier og masser af vegetation. Man kan desuden også se nogle af lemurerne indendørs i den lille stald, hvor der også ligger en udstilling om truede dyr på Madagaskar. Selvom gennemgangsanlæg med Madagaskar-tema efterhånden er lidt kliché, har Givskud Zoo faktisk formået at skabe noget originalt og spændene.
I forbindelse med EAZA Rhino kampagnen og Danmarks første næsehornskalv i 20 år, oprettede Givskud Zoo en næsehorns-observationspost i 2006. Her er der muligt at komme tæt på næsehorn og alle de andre dyr som deler deres savanne, uden at køre forbi i bil eller safaribus. Der er masser af gode udkigssteder, og masser af udstilling om næsehorn og livet på savannen. Også her er det muligt at sidde og spise, mens man skuer ud over savannen.
Madagaskar-øen Det indendørs lemuranlæg
Næsehornssavannen Næsehornssavannen


Safarituren
At tage en tur med Safaribussen er et must hvis man ikke kommer i bil. Her kører man igennem fem gennemkørselsanlæg, og lige i udkanten af et sjette. Anlæggene er Sydamerika (med alpakaer, kapivarer og nanduer), Nordamerika (bisoner og wapitier), Skovsavannen (springbukke of bongoer), Græssavannen (rothchilds giraffer, watussikvæg, manløse zebraer, elandantiloper og strudse), Næsehornssavannen (hvide næsehorn, gemsbokke, springbukke, sabelantiloper og hvidhalede gnuer) og til sidst løveanlægget. Man kan komme rigtig tæt på dyrene, og især girafferne har det med at være nysgerrige. Det giver helt et sus i maven når man passerer forbi de enorme bisonokser, og opdager hvor store de egentlig er. Selvom jeg første gang så den fra en dobbeltdækkerbus, følte jeg mig overbevist om at tyren sikkert godt kunne vælte bussen vis den virkelig ville. Den eneste savanne man ikke kører igennem er Næsehornssavannen. Her kører man i en cirkel udenom, af sikkerhedshensyn. Selvom det kan være en smule irriterende at man ikke kan opleve dyrene i eget tempo, for alle os uden bil, er man nød til at tage safaribussen for at se alle dyrene. Man får skam også en fin guidet tur med i købet.
Den sydamerikanske pampas Den nordamerikanske prærie
Den afrikanske skovsavanne Den afrikanske græssavanne


I løveland
Som den sidste del af safarituren kommer man igennem løveskoven. Givskud Zoo hedder også Løveparken, da det var det den oprindeligt startede som. Deres enorme løveanlæg er også det de er kendt for. Her kører man igennem to anlæg med masser af løver. Anlæggene er i virkeligheden bare en lille skov der er blevet indhegnet. Man skal nogle gange kigge godt efter løverne mellem buskads og planter, og en gang i mellem i træerne. Det er også muligt at se løverne til fods, da et noget mindre tredje anlæg ligger lige ud til gangstien.
En del af løveanlægget Løve


Asiatisk elefant i Givskud Zoo
Highlights
• Gorillaerne
• Madagaskar-øen
• Nordamerika

Tips og gode råd
• Givskud Zoo har en mindre restaurant med en ok buffet. Udsigten over parken herfra er (i godt vejr) fantastisk.
• I Givskud Zoo er her meget få indendørsanlæg, så fornøjelsen af ens besøg afhænger i høj grad af vejret.
• Medmindre man har egen bil i Givskud, er man noget prisgivet. Man kan tage safaribussen, men man får ikke den bedste oplevelse af gennemkørselsanlæggene herved. Til gengæld får man sig en herlig lang gåtur i det jyske landskab.


Vurdering
Givskud Zoo er den bedste og mest gennemførte safaripark vi har her i Danmark. Selvom man ikke har egen bil kan man stadig nyde zoo-delen og det er muligt at tage safaribussen for at se alle anlæg. Dyrene i Givskud Zoo har masser af plads og anlæggene er naturligt og flot indrettet. Anlæg som dem til gorillaer, ulve, lemurer, næsehorn og berberaber er med til at gøre Givskud Zoo til en zoo i verdenklasse,

3,5 stjerner