Aalborg Zoo

Surikat i Aalborg ZooAdresse
Aalborg Zoo
Mølleparkvej 63
9000 Aalborg
Hjemmeside og kontakt
www.aalborgzoo.dk
info@aalborgzoo.dk

Anmelderens sidste besøg: 09-09-2006
Anmeldelsen sidst opdateret: 31-03-2010Hyggelig byzoo
Aalborg Zoo er en hyggelig byzoo i et meget flot parkmiljø. Parkindtrykket starter lige når man træder ind, og fortsætter hele vejen igennem. Der er også mange grønne områder i Aalborg Zoo. Hovedtemaerne Afrika og Sydamerika er flot repræsenteret med nye anlæg og en stor savanne.

En indledning i Sydamerika
Sydamerika i Aalborg Zoo, er helt klart en af de flotteste afdelinger her. Med fokus på dyr fra pampassen og regnskoven, i enkelt- og fællesanlæg og flere nyanlæg, er Sydamerika en meget interessant afdeling. Som det første ligger flamingolagunen stor og grøn, med masser af planter. Toco tukanerne har en rummelig udendørsvoliere, med tilhørende hus. Her kan man ofte se dem tæt på, og for en amatørfotograf er dette et rigtigt godt sted at tage billeder. Pampassen i Aalborg huser en enorm flok maraer, samt de store myreslugere og kapivarerne. Pampassen er meget grøn, og fordi der ikke er nogle store, græssende dyr, bliver den også holdt grøn. Vandhullet på pampassen går under en bro til publikum, og ud til et andet anlæg. Her kan kapivaren være i fred, hvis den ikke vil opholde sig på pampassen, da den er det eneste dyr som kan svømme under broen. Næsebjørnene deler stald med kapivarerne, og også de har et rummeligt udendørsanlæg. Også de brunhovede edderkopaber har et rummeligt udendørsanlæg. De bor på en ø med klatrestativ som de deler med sumpbæverne som nyder at svømme rundt i vandet omkring øen.
Toco tukan Pampassen Edderkopabernes ø Vikunjaer

Som stald til myreslugerne og andre af de sydamerikanske dyr ligger Sydamerika Tropehuset. Dette er helt klart et af de flottere dyrehuse i Aalborg Zoo. Herinde kan man se staldene til myreslugere, edderkopaber og tapirer. Desuden kan de seksbåndede bæltedyr og de grønne leguaner kun ses indendørs. Alle staldene er rigtig flot integreret i tropemiljøet, og hele huset er lot opbygget som en tæt beplantet underskov.

Den gamle Aalborg Zoo
Kamelerne og kænguruerne deler stald, med hver deres udendørs anlæg. Især kænguruerne har masser af plads, og her markerer Aalborg Zoo sig med at have vestlige grå kæmpekænguruer, modsat de fleste andre danske zoos som holder rødhalsede kænguruer. Også de røde pandaer kalder denne afdeling af zoo deres hjem. En af børnenes favoritter, bondegården, ligger også her, med klappegeder og kaniner.

Havet og troperne
Også et publikumshighlight i zoo, er deres anlæg til humboldtpingviner og patagoniske søløver. Begge anlæg ses oppefra, med klippebaggrund og svømmebassin. Man kan også se begge arter under vandet i den lange tunnel med formidling.
Også her ligger det gamle tropehus. Man kan se at det er et gammelt hus, da de fleste nye tropehuse bliver bygget så publikum kan gå mellem mange regnskovs arter. Her er huset dog opført med en lang gang ned igennem midten af huset, med anlæg til hver side. Anlæggene er dog ikke uinteressante, og det er her inde man finder alle Aalborg Zoos små silkeaber og tamariner. En del fisk og reptiler kan også ses her, blandt andet mississippialligatorerne i deres store anlæg. Langs den modsatte side af huset kan man også se flere af aberne i udendørsvolierer, samt de store guldagutier.
Humboldt pingviner Søløveanlægget Patagonisk søløve Amerikansk alligator


Afrika, med masser af åben himmel
Den Afrikanske Landsby i Aalborg er helt klart et af de flotteste zoo-byggerier i Danmark. Den er opført for at gæsterne skal kunne se savannens beboere om aftenen og når det er koldt. I den enorme hovedstald kan man se sabelantiloper, zebraer, kuduer, strudse og vortesvin i forskellige staldrum. Vortesvinene bor ikke ude på savannen, men har et privat udendørsanlæg inde i landsbyen. Desuden kan man inde i landsbyen også se boergeder. Dværgflodhestene har deres eget rigtig flotte tropehus med tilhørende udendørsanlæg. Hele landsbyen er opbygget rigtig flot i afrikansk stil, helt ned til sidste detalje.
Dværgflodhestenes tropehus Sporeskildpadde Stald til sabelantiloperVortesvin

En stor del af Aalborg Zoos areal er gået til den afrikanske savanne, som sandelig også er flot. Her lever flere arter af antiloper sammen med zebraer, strudse og rothchild giraffer. Publikum er på udkigsposten hævet lidt over jorden, og oprindeligt kunne girafferne komme helt tæt på. Desværre kunne folk ikke lade være med at fodre dem, så nu kan man ikke længere opleve denne helt specielle form for nærkontakt. Selv har jeg klappet en giraf på mulen i Aalborg Zoo, for efterhånden en del år siden. Nu er der opstillet en lav kampestens mur et par meter inden på savannen, så girafferne ikke kan komme til publikum.
Giraffer på savannen Afrikansk elefant

Girafferne har en separat stald, samt privat udendørsanlæg lige på den anden side af stien ved savannen. Her ligger også anlægget til Danmarks eneste afrikanske elefanter, med tilhørende stald. Anlægget er ikke særligt stort, men opfylder elefanternes basale krav. Huset består af fire staldbokse, en til hver elefant.

De eneste orangutanger
Aalborg Zoo har flere særlige dyr, som ikke kan ses andre steder i Danmark. Her skal også nævnes Danmarks eneste orangutanger. I det efterhånden gamle orangutanghus har Aalborg Zoo en mindre flok, delt op i to udendørsanlæg og en række mindre indendørsanlæg. Publikum har selvfølgelig også adgang til huset, og det er her orangutangerne fodres. I dette hus lever også de sort/hvide varier. De har to indendørsanlæg og en udendørs voliere.
Borneo orangutanger Orangutang-anlægget


Hunde, katte og bjørne
Lige ved de afrikanske dyr ligger også alle anlæggene til rovdyr. Som de første anlæg ligger det store skovanlæg til hyænehunde, samt det noget mindre, men utroligt flotte, anlæg til surikaterne. Også her kan komme tæt på, og tage nogle rigtig gode billeder. Anlæggene til de store katte er en smule ensformige, da de alle sammen er firkantede. Løverne og tigerne er adskilt fra publikum af en vandgrav, mens leoparderne bor i en voliere. Det særlige ved disse anlæg er, at man som det eneste sted i Danmark kan se alle kattene indendørs, omend de indendørs tremmebure ikke er noget at prale af.
Surikater Tiger-anlægget

I Aalborg Zoo kan man også se brunbjørne og isbjørne. Isbjørnenes anlæg er bygget som en grønlandsk klippekyst, og her er der rigtig gode muligheder for at se isbjørne helt tæt på, både under og over vand. På den lille sti langs anlægget er alt totalt gennemført, og man kan også komme ind i en lille pelsjægerhytte og se isbjørnene bag de (tilsyneladende) tynde og gamle ruder. Brunbjørnenes anlæg er bygget naturligt som et lille stykke skov.
Den Grønlandske Fjord Isbjørne


Afslutning i Afrika
Ret tæt på hinanden ligger anlæggene til fire forskellige afrikanske primater. Kattaerne og de grønne marekatte bor lige ved siden af hinanden, i to ret gamle volierer. Kappebavianerne har deres egen klippeø, og chimpanserne har et udendørsanlæg med masser af klatremuligheder. Her kan de virkelig komme til vejrs.
Chimpanse-anlægget Kappebavianer

Som det sidste på turen ligger de afrikanske volierer. Oprindeligt bestod de af mange små anlæg, men er nu delt op i tre. To af disse anlæg tilhører fossaerne, mens det tredje er en lang voliere til diverse afrikanske fugle. Gæsterne kan også komme ind i denne voliere, og se fugle uden barriere imellem sig.
Fossa Den afrikanske voliere


Dværgflodhest i den Afrikanske Landsby
Highlights
• Sydamerika Tropehuset
• Den Afrikanske Landsby
• Den Grønlandske Fjord
• Orangutangerne

Tips og gode råd
• Aalborg Zoo har en ok mindre restaurant.
• Aalborg Zoo har flere hyggelige indendørsanlæg i tilfælde af dårligt vejr.


Vurdering
Aalborg Zoo er en arealmæssigt lille, men meget hyggelig zoo. Anlæg som Den Afrikanske Landsby og Sydamerika Tropehuset er i international topklasse og med til at cementere Aalborg Zoo's postion som en af de store i den danske zoo-verden.

3,5 stjerner