Randers Regnskov

Totået dovendyrAdresse
Randers Regnskov
Tørvebryggen 11
8900 Randers
Hjemmeside og kontakt
www.regnskoven.dk

Anmelderens sidste besøg: 04-08-2008
Anmeldelsen sidst opdateret: 29-03-2010En ”Tropical Zoo” med masser af oplevelser
Randers Regnskov er den eneste ”Tropical Zoo” i Danmark, et koncept som allerede er kendt i udlandet. Da den åbnede i 1996 bestod den af to store glaskupler som var fyldt med tropiske planter og dyr, og gennemskåret af et stisystem med gode observations muligheder. Oprindeligt var dyrene opdelt i tropiske og subtropiske dyr, men da der i 2003 blev opført en kuppel i dobbelt størrelse, blev dyrene opdelt i Afrika, Asien og den nye kuppel med Sydamerikanske dyr. Hver kuppel er efterhånden godt bevokset, og at finde mange af de fritlevende dyr kan være noget af en udfordring. Til gengæld er glæden stor når man træder ind i Afrika-kuplen om eftermiddagen og lemurerne springer om ørene på en. I Randers Regnskov har man formået at formidle til gæsterne hvordan man skal opføre sig blandt dyrene, således at dyrene kommer helt tæt på, men uden at ville have yderligere kontakt. Randers Regnskov har også, som de eneste i Danmark, et gennemgangs anlæg med ufarlige slanger.

De gamle kupler Kuppelstrukturen


Den afrikanske regnskov
Afrika kuplen er den der har gennemgået flest ændringer og ombygninger gennem tiden. Til dato består den af et stort vandfald de besøgende kan se fra oven, der samtidig er det foretrukne opholdssted for de rødbugede lemurer og klippegrævlingerne. Det er bedste at gå rundt i regnskoven hen ad eftermiddagen, da det er der flest dyr er aktive. Det fik jeg bekræftet ved mit sidste besøg, da jeg i Afrikakuplen oplevede klippegrævlinger og lemurer springe om ørerne på mig. En af lemurerne ramte mig hovedet med sin hale, men helt uden at ænse mig. Det er netop den slags kontakt publikum bør kunne have med dyrene, og det er Randers Regnskov uden tvivl de bedste her i Danmark til at skabe. I den modsatte ende af kuplen ligger den store voliere til colobusaber og sumpmanguster. Afrikakuplen virker af udseende mindre end Asien kuplen fordi hele stykket under vandfaldet er den gamle natzoo, nu omdøbt til ”Afrikagrotten”, som man kommer til senere på ruten.

Afrikakuplen Guereza-anlægget Rødbuget lemur Gulplettet klippegrævling


Asien, med sang og store vingefang
På vej ind til den asiatiske kuppel, kommer man først forbi det asiatiske slangetempel. Herinde kan man se forskellige ugifte slangearter fra den asiatiske regnskov. Templet er bygget som et fragment af nogle ruiner af Angkor Wat i Cambodia. Slangerne lever frit mellem publikum, som blandt andet kan se asiatisk rottesnog og tæppepython. I et stort adskilt anlæg lever også regnskovens enorme tigerpython og albino tigerpython. Asienkuplen er den af de gamle kupler, og også den der har ændret sig mindst gennem tiden. Det gør den dog ikke uinteressant, da Danmarks eneste hættede gibbonpar lever i et separat anlæg sammen med et par asiatiske dværgoddere. I midten ligger to anlæg flot integreret i kuplen med henholdsvis asiatiske dværghjorte og hulepindsvin. Af de fritlevende dyr kan nævnes den store koloni af flyvende hunde som hænger i træerne om dagen, og slår deres store vingefang ud sent om eftermiddagen, mens de svæver hen over hovedet på publikum. Rundt omkring i kuplen lever også hundredevis af asiatiske tudser.

Slangetemplet Asienkuplen Hættet gibbon Hvidhalede hulpindsvin


Dioramerne
Når man så kommer ud af den asiatiske kuppel, passerer man igennem dioramahallen. Dette er et af de ældre områder i regnskoven, og er nu tematiseret med forskellige gifte dyr. Disse er nogle af Randers Regnskovs specialiteter, og de er en af de få zoos i Danmark som holder giftslanger. Afdelingen består af en række terrarier, hvor man blandt andet kan se indisk kobra, kongekobra, vorteøgle, træhugorm og pilegiftfrøer. Nu kommer man så til Afrikagrotten, hvor man møder dyrene fra den afrikanske nat. I et mindre anlæg lever den gambianske kæmperotte, og fritflyvende lever den ægyptiske flyvende hund. I det største anlæg lever aardvarken, kvasthalehulepindsvinet samt klippegrævlingen, hvoraf sidstnævnte har mulighed for at klatre ud i Afrikakuplen.

Indisk kobra Aardvark


Et vælg af vandfaste farver
Mellem indgangen og Sydamerika kuplen ligger også et saltvandsakvarium sunket ned i jorden der forestiller en dansk fregat på bunden af det caribiske hav. Her lever mange arter af tropiske fisk samt sorttippede revhajer. Når man stikker hovedet ind i en af de mange glaskupler der bøjer ind i akvariet får man virkelig fornemmelsen af at være i selve akvariet, og man mærker et lille sus når hajen glider lydløst forbi over hovedet på en.

Sorttippet revhaj Koralfisk


De største og de mindste
Den største af kuplerne er den med de sydamerikanske dyr, hvilket også kan ses på størrelsen af nogle af beboerne i kuplen: søkøer, tapirer og halsbåndnavlesvin. Man starter med at komme ud af tunnelen fra saltvandsakvariet (se nedenfor) og står ved undervandskigget til den store sø hvor søkøerne lever sammen med pacuer og andre fisk. Går man videre kommer man ind i underskoven med gode observationsmuligheder af jordlevende fugle og papegøjer.
Søkøer Sydamerikakuplen

I en lang kunstig træstamme ligger udstillingen "Life in a Log". Her kan man se seksbåndede bæltedyr og bladskærermyrenes koloni, samt undervandskig til grønne anakondaer, dværgkaimaner og cubakrokodiller. Bæltedyrene har desuden et anlæg uden for træstammen, mens publikum kan følge bladskærermyrernes arbejde gennem lange plasticrør og på tynde grene, hvor de går fra kolonien til foderstedet og tilbage igen. Så begynder stien at gå opad, og langs siden af kuplen er der en voliere med gennemgang, hvor regnskovens sommerfugle lever. Her kan man desuden se ned til de rovdyr man lige før havde set under vandet. Nu er man kommet op i trætopshøjde hvor man kan se ud over kuplen, mens man passerer forbi vandfaldet. Længere henne af stien lever aberne, der selvom de går frit rundt foretrækker dette sted. Her kan man stille sig midt på stien mens et mylder af mindre abearter springer rundt omkring en, såsom springtamariner, gyldenhovede løveaber, dværgsilkeaber, paryksilkeaber og hvidhovede sakier.
Halsbåndnavlesvin Tapiranlægget

Turen rundt i kuplen ender ved et mayatempel med udsigt til tapirernes og dovendyrenes anlæg. Ved at gå op af en trappe som er bygget langs mayatemplet, kommer man op til treetopwalking. Her går man langs en træstamme som ligger spændt ud over regnskoven, og bagefter en hængebro, mens man kigger på livet i trætoppene. Treetopwalkingen ender på toppen af vandfaldet, hvor man så kommer ned forbi margaykattene og skovhundene, og ender ved aberne igen. Nede under templet ligger et anlæg til bushmaster, verdens tungeste giftslange.
Mayatemplet Treetopwalking


Natabe
Highlights
• Afrikakuplen
• Asienkuplen
• Sydamerikakuplen
• Saltvandsakvariet

Tips og gode råd
• Randers Regnskov har et udmærket cafeteria i indgangsbygningen.
• Da hele udstillingen i Randers Regnskov er indendørs betyder vejret intet.
• Tag dig god tid til at finde dyrene! De er ikke nødvendigvis lige for næsen af dig.
• Eftermiddagen er som regel det bedste tidspunkt at se mange dyrearter, blandt andet de flyvende hunde og lemurerne.
• Hvis muligt, kom da om aftenen. Her kom jeg helt tæt på mange sky dyr, f. eks dovendyr, plumplorier og nataber.


Vurdering
Randers Regnskov er ikke en særligt stor udstillingen arealmæssigt, men i tropehusene kan man bruge lang tid på at fordybe sig i regnskovens dyreliv. Her findes unikke anlæg og sjældne dyrearter, og Randers Regnskov er både en gigant i den danske zoo-verden og en af de største og flotteste tropezoos i Europa. Regnskoven er et klart must for alle zoo-interesserede.

4 stjerner