Skandinavisk Dyrepark

Europæisk brunbjørnAdresse
Skandinavisk Dyrepark Djursland
Nødagervej 67B, Nødager
8560 Kolind
Hjemmeside og kontakt
www.skandinaviskdyrepark.dk
info@skandinaviskdyrepark.dk

Anmelderens sidste besøg: 14-08-2009
Anmeldelsen sidst opdateret: 29-03-2010Det vilde udendørs
Dyreparken på Djursland er, som navnet foreslår, en dyrepark kun med skandinaviske dyr. Med store åbne anlæg danner Skandinavisk Dyrepark gode rammer for en dyrepark hvor man ser dyrene på deres præmisser. I Skandinavisk er de fleste dyreanlæg nærmest bare "bygget af naturen", dvs. anlæg der ikke rigtigt er indrettede, men bare indhegnede områder hvor dyrene går frit. Flere steder i parken må man fodre dyrene med specielt foder man kan købe i butikken. Man kan også se det eneste 100 % ægte mammutskelet i Europa i dyreparken.

Rudolf og hans små venner
Det første anlæg man møder i dyreparken er rensdyrenes græsmark. Her er det muligt for publikum at fodre, og rensdyrene kommer ofte tæt på. På grund af deres tætte forhold til mennesker flere steder i verden, bliver de her brugt som en slags ”klappedyr”. Ved rensdyrene ligger også de mindre anlæg til slanger og ildere.
Rensdyr i folden Ilder-anlægget


Ulvenes territorium
Ulveparken er, som alle de andre parker, gennemskåret af en hævet gangbro, hvorfra gæsterne kan opleve dyrene fra alle vinkler. På den ene side af broen er terrænet domineret af skove og højt græs med et lille vandløb der ender i en sø. På den anden side er terrænet mere åbent med højt græs og ingen træer, samt en høj bakke ulvene kan bruge som udkigspost. Det kan helt klart anbefales at man ser fodringen, hvis man vi se ulvene tæt på. De har en hel skov at gemme sig i, som de gør flittigt brug af.
Gangbro i Ulveparken Det åbne landskab i Ulveparken
Vandhullet i Ulveparken Flokken af europæiske grå ulve


Store åbne områder
Alle hjortene i Skandinavisk Dyrepark har masser af plads at gå på. Publikum går igennem de enorme åbne anlæg til henholdsvis dådyr og kronhjorte. Mens man holder afstand til kronhjortene, er dådyrene temmelig nærgående. Her må publikum nemlig fodre, og der er ofte mange dådyr på jagt efter godbidder. Men pas på, for hvis man rækker dem en håndfuld tager de hele posen! Sikahjortene har overtaget elgenes gamle anlæg i skoven, og efter et makeover er dette anlæg blevet rigtigt flot. Lige ved siden af ligger anlægget til rådyrene, som ligger på en skråning. Man kan risikere at skulle bruge lang tid på at finde de små hjorte, da de ofte ligger og trygger sig i skovbunden.
Dådyrenes enorme anlæg Sikahjortenes anlæg i skoven

Rødræve og polarræve bebor to meget ens udseende anlæg, som begge er opført i meget simplistisk stil. De er dog rummelige, og stilen passer godt til selve parken. Begge anlæg er velbevoksede, og blandt de bedste jeg har set til disse arter.
Anlægget til rødræve Polarrævenes anlæg

Inde under grantræernes skygge har vildsvinene deres rummelige skovanlæg som de allerede har gravet totalt op med deres arbejdsomme tryner. Dette er endnu et fremragende eksempel på, hvor simpelt design af dyreanlæg kan være. Der er også opført to små volierer til rødegern i skovbrynet.
Vildsvinenes skovanlæg Rødegernes voliere


Enorme gevir
Elgparken er en af nyeste parker i dyreparken. Den er, ligesom de andre, bygget med en gangbro af træ, der gennemskærer anlægget. I midten er der en stor sø, så man kan se elgene bade. Skandinavisk Dyrepark har flere elge gående sammen, og det er altid en oplevelse at komme helt tæt på de store dyr. Desværre mangler anlægget i øjeblikket nogle flere træer til dette skovlevende dyr, men disse skal jo lige have tid til at gro. Til gengæld kunne man så godt ønske sig nogle flere skyggekonstruktioner opført til elgene.
Elgparken Elgparken


På grænsen af Skandinavien
Som den nyeste storattraktion i dyreparken findes i hjørnet den enorme Isbjørnepark. Her kan en mindre gruppe isbjørne opleves i deres kæmpestore anlæg, med græs, klipper og træstammer spredt rundt omkring. En meget stor del af anlægget er dækket af en enorm sø som isbjørnene kan svømme rundt i. Ligesom i de andre parker oplever publikum bjørnene fra en hævet gangbro, og når man står midt ude i den vindblæsende Isbjørnepark, er det let at forestille sig tundraen hvor isbjørnene kommer fra. I den ene ende af anlægget ligger en høj bakke, og bag ved den ligger amfiteatret hvor bjørnene bliver fodret. Her er en meget lille sø, og publikum kan se bjørnene i øjenhøjde, bag en grav. Her ligger også bjørnenes ismaskine, som hver morgen spyer 5 tons is ud i anlægget. Det er en skam at anlægget ikke har noget undervandskig, men den oplevelse man får af isbjørnene her, er lige så god som i alle andre zoos.
Isbjørneparken Isbjørneparken
Amfiteatret i Isbjørneparken En isbjørn foran isen fra ismanskinen


”Vores bamser er større end dine”
Den enorme Bjørnepark til de europæiske brunbjørne er domineret af en stor sø som endnu en gangbro også går lige hen over, så der er god mulighed for at se bjørnene i vandet, tæt på. Selve anlægget består af bakker med nogle få træer og træstammer. Ligesom Elgparken kommer dette anlæg til at se bedre ud med tiden, når træerne er vokset noget mere. Mange steder på ruten kommer man på højdeniveau med bjørnene. Generelt gælder det for mange af dyrene, at det er en god ide at se dem blive fodret. Dette er ingen undtagelse ved bjørnene, da de ellers kan være meget langt væk i anlægget. Da Bjørneparken åbnede i 2003, var dyreparkens motto ”Vores bamser er større end dine”.
Brunbjørneparken Brunbjørneparken
Brunbjørne venter på fodringen Brunbjørneparken


Istidens dyreliv
Der er selvfølgelig også mulighed for at spise i dyreparken, og tæt herved ligger legepladsen og gedefolden. Der er også en lille voliere med danske landfugle, hvor man også kan købe foder til fuglene. Volieren er rummelig, men temmelig bar og ikke overdrevet interessant. Tæt herved kan man imidlertidigt finde mammut aktivitetscentret. Herinde man kan røre ved en masse pelse og knogler fra dyr som bjørn, isbjørn, ulv, moskusokse, vildsvin og forskellige hjorte. Hovedattraktionen er det store mammutskelet som er noget af en sjældenhed.
Volieren til europæiske fugle Et kig ind i volieren
Mammut aktivitetscentret Mammutskelettet


Isbjørne i Isbjørneparken
Highlights
• Isbjørneparken
• Bjørneparken
• Ulveparken

Tips og gode råd
• Skandinavisk Dyrepark har en ganske god café med mad tematiseret som resten af parken til rimelige priser.
• Det eneste indendørs i parken er mammut aktivitetscentret, så godt vejr er nødvendigt for et godt besøg.
• I Skandinavisk Dyrepark skal man være forberedt på en rigtig lang gåtur.
• At se fodringerne hos ulvene, brunbjørnene og isbjørnene er en rigtig god ide, da man både får set aktive dyr og lærer en masse.


Vurdering
Skandinavisk Dyrepark er noget ganske for sig selv i den danske zoo-verden. De enorme anlæg til ulve, isbjørne og brunbjørne udgør utroligt spændene oplevelse og en hel ny måde at se dyrene på, særligt hvis man er vandt til byzoos. Desværre synes jeg at Skandinavisk Dyrepark mangler noget vigtigt, nemlig indkig til anlæggene (fx glasruder) hvor man kan se dyrene helt tæt på. Hvis man skal forstå hvor stor en ulv eller isbjørn er, skal den helt tæt på. Til gengæld er det rart at se dyr i store åbne anlæg hvor de kan vandre frit. Det er en skam at man kun kan opleve store pattedyr her, da Skandinavien også har masser af spændene fugle krybdyr og padder, som også bør være repræsenteret her. Dette ændrer dog ikke, at Skandinavisk Dyrepark er et must for alle zoo-entusiaster.

3 stjerner