Odsherred Zoo

En af Danmarks eneste sølvsilkeaber
Adresse
Odsherred Zoo
Esterhøjvej 94-96
4550 Asnæs
Hjemmeside og kontakt
www.odsherreds-zoo.dk

Anmelderens sidste besøg: 11-10-2008
Anmeldelsen sidst opdateret: 25-03-2010

En større minizoo
Af en mini-zoo at være er Odsherred Zoo meget flot opbygget. Anlæggene er interessante, og det er tydeligt at der er blevet gjort noget for at stimulere dyrenes naturlige adfærd. Odsherred Zoo kalder sig selv et Abemekka, og med god grund. Her kan man se mange forskellige småaber i rummelige volierer.

Abemekkaet
Det første man ser i Odsherred Zoo er den centrale bondegård, som fungerer som både kontor, direktørbolig og abe/terrariehus. Op ad den ene side af huset ligger nogle rummelige volierer i træ til forskellige små primater. I disse volierer kan publikum se rødbugede tamariner, brunryggede tamariner hvidørede silkeaber, paryksilkeaber, grønne leguaner og græske landskildpadder, i anlæg indrettet som tæt bevokset kratskov. Desuden kan man også de hvidhovede lemurer i en mindre metalnetsvoliere.
Trævoliererne Lemurernes voliere

Op ad den gamle bondegård er der blevet bygget et 300 m2 stort tropehus med navnet Paraná. Dette er også navnet på Sydamerikas næststørste flod, og herinde skal der udelukkende bo sydamerikanske arter. Under mit sidste besøg i efteråret 2008 boede her gyldenhovede løveaber og Danmarks eneste sølvsilkeaber i hver deres voliere, som de delte med grønne leguaner, græske landskildpadder og leopardskildpadder. Ud over de fastboende arter, lå her mange volierer med alle mulige dyr, som havde fået midlertidige anlæg her af forskellige grunde. Et anlæg til parkens brillekaimaner var også ved at tage form. Ud fra de to volierer som allerede var færdige, kan jeg sige at dette tropehus ser lovende ud, og alene sølvsilkeaberne gør turen til Odsherred Zoo unik.
Paraná Terrarier og sølvsilkeaber

De små primater man så udendørs i voliererne af træ, kan man også se indendørs i det meget opfindsomt konstruerede abe/terrariehus. Indgangen herind til ligger i Paraná, og dette er Odsherred Zoo’s oprindelige indendørs udstilling. Herinde kan man, udover de tidligere nævnte småaber (undtagen lemurerne), også se dværgsilkeaber, brillekaimaner, agatudser, tigerpytoner, steppevaraner, fugleedderkopper samt flere andre reptiler og padder, i forskellige volierer og terrarier. Udenfor husene, ligger den store abeskov. Her lever hvidørede silkeaber og dødningehovedaber side om side i et naturligt skovanlæg, afgrænset af en vandgrav ud mod publikum.
Abe/terrariehuset Brillekaimaner Terrarier Abeskoven


Den gamle afdeling
Lige op ad hinanden ligger nogle folde til diverse heste og højlandskvæg. Her kan man komme tæt på, men indhegningerne er ikke de mest interessante. Ved disse to folde skal der i fremtiden være et nyt frokostområde. Også i denne ende af parken ligger en andesø, en pelikan voliere og en uglevoliere. Pelikanerne og ænderne har gode forhold, og man kan også finde mindre småfugle her. Dette er den mindst interessante del af Odsherred Zoo, især hvis man ser på det lille anlæg til bæverrotter, som helt klart trænger til renovering.
Pelikanernes voliere Bæverrotternes anlæg


Små rovdyr og mellemstore aber
I den anden ende af parken ligger så en mere interessant afdeling. Folden med klappegeder tiltrækker altid masser af børnefamilier, og pampasanlægget med lamaer og nanduer er også store highlights. Desuden kan man opleve både næsebjørne og vaskebjørne i nogle mindre volierer. Disse volierer er fyldt med masser af udfoldelsesmuligheder, men virker dog lidt mørke.
Voliererne til vaskebjørn og næsebjørn Pampassen

Det største highlight i denne ende af parken er dog abehuset, med anlæg til parkens mellemstore primater. Her ligger endnu et gammelt bondehus, her udbygget med staldrum i den ene side og seks store træ- og trådnetvolierer rundt om bygningen. Her lever parkens grønne marekatte, brune kapucineraber, javaaber og hvidhåndede gibboner. Desværre kan ingen af disse aber ses indendørs, men til gengæld er deres udendørs volierer rigtigt flotte. Træstolperne hjælper med at give anlæggene et meget naturalistisk look.
Abehuset Gibboners voliere


De åbne græsarealer
Odsherred Zoo har også en stor græsmark til deres rådighed, hvor der er bygget anlæg til hulepindsvin, kænguruer, emuer, zebuokser, dådyr, kameler samt en lille savanne. Hulepindsvinenes anlæg er lille, med en jordhøj de kan grave i. Kænguruerne har et rigtigt flot mindre anlæg, med lavt hegn og højt græs, som de deler med emuerne. På savannen går der elandantiloper, zebraer og strudse. Kamelerne har en stor græskmark til deres rådighed, med kun en lille grav og et lavt hegn til afgrænsning. Alle dyrene her kan man komme tæt på, men nogle af anlæggene kunne godt trænge til at blive shinet lidt op. Til gengæld har dyrene dog god plads.
Hulepindsvin Kænguruer og emuer Savannen Kameler


Highlights
• Tropehuset Paraná
• Abe/terrariehuset

Tips og gode råd
• Odsherred Zoo har et mindre cafeteria med diverse fastfoods.
• Selvom Odsherred Zoo ikke er ideel i regnvejr kan man nu se mange af de tropiske aber, fugle of krybdyr indendørs i abe/terrariehuset og det store tropehus.


Vurdering
Odsherred Zoo er det foreløbigt tætteste vi kommer på en abepark i her i Danmark, og med 13 forskellige arter er der bestemt noget at se på for enhver med interesse i primater. Derudover er det en meget børnevenlig zoo, og selvom den ikke er specielt stor, er alle aberne turen værd.

2,5 stjerner