Kattegatcentret

KattegatcentretAdresse
Kattegatcentret
Færgevej 4
8500 Grenaa
Hjemmeside og kontakt
www.kattegatcentret.dk
kc@kattegatcentret.dk

Anmelderens sidste besøg: 12-08-2009
Anmeldelsen sidst opdateret: 29-03-2010Danmarks hajcenter
Kattegatcentret kalder sig selv ”Danmarks Hajcenter”, og med god grund. Hovedattraktionen er den store hajtank hvori mange forskellige hajarter lever sammen, blandt andet den fredelige nursehaj og den enorme sandtigerhaj, samt andre dyr i form af rokker og muræner. I den ene ende af bassinet er der en lavvandet afdeling hvor de små hajer og rokker kan gemme sig og blive fodret. I bunden løber en glastunnel hvor publikum bliver kørt igennem på et rullende fortov. Ofte vil man kunne se en nursehaj hvile på glasset, eller lige ved siden af, på bunden. Fodringerne her tiltrækker altid en kæmpe mængde publikum, og hvis man vil have et godt udsyn til hajerne, skal man være der i god tid inden.

Et kig ind i Kattegatcentret Stort publikum til hajfodringen
Hajtanken Tunnellen gennem hajtanken

Fisk fra danske farvande
Under hajtanken, på niveau med glastunnellen, ligger alle de mindre akvarier med fisk fra de danske have. Flere af de større udstillingsanlæg har bølgemaskiner der giver en god fornemmelse af havet. Man kan også se små fisk helt tæt på i de helt små akvarier, blandt andet dem med fiskeyngel. Også et rørebassin kan findes her med fisk fra de danske farvande.

Rørebassinet med danske fisk Havnebassinet
Klippekysten Stranden

Den tropiske lagune
Lige ved indgangen ligger et tropisk akvarium med konæserokker, sorttippede revhajer, samt flere forskellige tropiske fisk. Også her kan man se det oppefra, samt få et udkig ind igennem Kattegatcentrets indre. I tilknytning til det tropiske akvarium ligger en underjordisk afdeling for "farlige fisk". Fisk som f. eks rød piratfisk, dragefisk, stenfisk og elektrisk ål kan findes her sammen med andre giftige og farlige fisk. Pilegiftfrøer kan også ses her som de eneste amfibier i Kattegatcentret.

Den tropiske lagune Konæserokke
Konæserokker Afelingen for farlige fisk

Som set i Kattegat
I tilknytning til hovedbygningen ligger også ocenanietanken. Et kæmpe akvarium med fisk fundet i Kattegat. Her kan man også komme ned at dykke med en instruktør. Udendørs kan man opleve sælernes lagune, hvor spættede sæler og gråsæler deler et anlæg bygget ud i havet. Sælernes udendørs bassin er særligt interessant, da de lever i rigtigt havvand, lige ud til Kattegat.
Oceanietanken Oceanietanken set oppefra
Kattegatcentrets facade ud mod kysten Sæl-lagunen


Sandtigerhaj
Highlights
• Hajtanken
• Oceanietanken
• Sæl lagunen

Tips og gode råd
• Kattegatcentret har et udmærket cafeteria med diverse fiskeretter og flot udsigt.
• Næsten hele udstillingen i Kattegatcentret er indendørs.
• Hvis man gerne vil se fodringen af hajerne, gælder det om at være ved bassinet i god tid, for at få en ordentlig plads.


Vurdering
Kattegatcentret er et af de største akvarier i Danmark og et godt sted at opleve livet fra det danske saltvand. Derudover er det også det eneste sted i landet hvor man kan opleve store hajer og hele akvariet er ganske lærerigt. Jeg vil dog anbefale at man, hvis muligt, kommer udenfor weekender og skoleferier, da her er MANGE mennesker i en lille bygning.

3 stjerner