Nordens Ark

Hjemmeside: www.nordensark.se
Sidst besøgt: Juni 2004


Masser af natur
Nordens Ark ligger ved vandet, ikke så langt fra den norske grænse. Selve parken er bygget rundt om et lille fjeld og ind i en nærliggende skov. Mod øst, på den anden side af en vej, har de et åbent landskab med en meget moderne bondegård (læs nedenfor). Denne afdeling er forbundet med resten af parken vis en tunnel tæt ved indgangen. Mod vest ligger fjorden, og mange steder på turen rundt kan man nyde den blændende flotte svenske natur. Parken er lavet således at man går rundt om det lille fjeld, og ser alle de forskellige dyreanlæg på vejen. Der er altså kun en rute at følge, så man er sikker på at se det hele. Nordens Ark er så stor, at man højest kan nå at gå hele stisystemet igennem to gange på et besøg. Jeg kan ikke understrege nok hvor flot landskabet her er, og hvor god en virkning det har på den måde man oplever dyrene.

Dyr på alle bjergsiderne
Dyrene i parken er hovedsagligt nordiske dyr, men der findes også en del dyr fra det nordlige i centrale Asien. De eneste eksotiske dyr i parken er de sydamerikanske mankeulve og papegøjer. Fordi de fleste dyr er vant til koldt klima, kræves der meget få store stalde rundt omkring. Der er heller ikke behov for synlig anlægsindretning, som fx kunstige træer og klipper. Alt det ligger der i forvejen. Mange af anlæggene ligger direkte op af det lille fjeld, og giver derfor en fantastisk god illusion af hvordan deres liv i bjergene er. Sneleoparden har det flotteste af bjergside anlæggene. Man står på en hævet gangbro, med ca. 5m til anlæggets bund, og ser ud over en bjergskråning med masser af grantræer. Det afhænger helt af sneleoparden om den ønsker at ses. Generelt er der mange træer i det fleste anlæg, især i dem der hører til den lille skov, dvs. anlæggene til ulv jærv, ræv, odder, ren, ugler og spætter. Nordens Ark deltager aktivt i EEP, og har mange truede dyrearter i de store anlæg, som fx røde pandaer, przewalski heste og amur leoparder.

Aktive dyr i naturtro omgivelser
Det mest spændene som skete for mig da jeg var i Nordens Ark sidst, var for første gang at jeg en vågen jærv. Den trak en kæmpe lunds kød rundt i hele dens anlæg, og med fjorden i baggrunden var dette syn perfekt. Jeg kom helt tæt på den, og var lige ved at forsøge at røre den, indtil jeg kom i tanke om jærvens iltre temperament. Jeg besluttede mig for at beholde min hånd, og glæder mig meget til mit næste besøg.

En meget moderne bondegård
Nordens Ark har udover mange naturligt truede dyr, og mange sjældne og truede landracer. Hele det åbne landskab øst for vejen er indrettet til gamle skandinaviske landbrugs og husdyr. Den store ovalrunde bondegård i østsiden af landskabet ligger stald til mange slags dyr, deriblandt køer, grise, geder, får, heste, høns og geder. Her kan man komme ind i alle staldene, og der er gode kontakt muligheder med dyrene. Mens de større dyr har store græsområder udenfor gården, har de mindre dyr anlæg inde på gårdens område. Her er også masser af aktivitetsmuligheder for især børn.Highlights
• Sneleoparder
• Amur tigere
• Bondegården

3,5 stjerner

Tips og gode råd
• Godt vejr er næsten en nødvendighed i Nordens Ark, da her ikke er noget at se indendørs.
• Brug lang tid på at lede efter dyrene i anlæggene, selvom du umiddelbart ikke kan se dem. Mange af dem falder naturligt ind i landskabet, og kan ses hvis man kigger længe nok.
• En kikkert er et godt redskab i Nordens Ark.
• Nordens Ark er kæmpe stor med stor højdeforskel, så man skal være forberedt på noget af en gåtur.


Udsigt fra Nordens Ark Jærv Kan du finde sneleoparden" Kongeørn Grøn frø Snedgeder