Skansen

Hjemmeside: www.skansen.se
Sidst besøgt: 30. juni 2006


Et levende museum
Skansen er Stockholms frilandsmuseum. Der er meget mere end zoo, da det fortæller om Sveriges historie og kultur op igennem 1600-1700-1800-1900 tallet. Her er masser af gamle gårde og vindmøller opført på dette enorme område. Men da natur og kultur hører uopløseligt sammen, er der også en stor udstilling om de nordiske dyr der lever i Sverige. Denne del af Skansen ligger i den nordøstlige del, og har store åbne anlæg til mange forskellige dyr.

Nordens vilde natur
Ulveanlægget er sænket ned i jorden, og meget tæt bevokset. Man kan se det oppefra, eller gennem glas fra en lille hytte. Jærvens anlæg ligger lige ved siden af, og er bygget som en lille bjergskråning. Visenten og vildsvinene deler anlæg, mens et større avlscenter til elge også ligger her. De tre bjørneanlæg lige op ad hinanden, og giver alle sammen en forskellig måde at se bjørnene på, enten oppefra, over en grav eller gennem glas. Der er også nogle mindre bassiner til spættede sæler, gråsæler og oddere. Alle steder er det naturlige sceneri (træer, klipper, etc.) godt indlemmet i anlægget. Flere steder på Skansen bor der husdyr i forbindelse med gårdene, og de fleste steder er der også mindre udstillinger om menneskers relation til dyrene.

En særlig oplevelse
Selvom Skansen er meget flot opbygget, kan nogle af dyrene være meget svære at få øje på. Jeg besøgte selv Skansen i juni måned, og når det er 35 grader varmt, skal man være meget heldig for at se så meget som skyggen af lossen jærven eller ulven. At alle anlæggene er fuldstændig vokset til gør det heller ikke nemmere. Til gengæld er der rigtig gode observationsmuligheder af bjørne og oddere. Sælerne trængte virkelig til et nyt anlæg, og da det var vandskiftningsdag, lå de alle sammen og gispede på deres klippestrand. Man skal også huske når man går rundt i Skansen, at det også er et frilandsmuseum. Nu er det jo heldigvis et meget interessant frilandsmuseum, og hvis man har tid vil jeg helt klart anbefale at man også går lidt rundt mellem de forskellige huse, da der også her er masser af forskellige husdyr man kan se på.

Et pust fra eksotiske lande
På Skansen bor der også et mindre antal eksotiske dyr. Tæt ved indgangen ligger Skansen Akvariet. En selvstændig tropezoo, med egen udstilling og direktør, samt separat entre. Udenom det, ligger fire anlæg som Skansens gæster kan opleve uden at betale indgang til Akvariet. Katta lemurernes gennemgangsanlæg hører til akvariet, men kan også ses udefra. Der ligger også to større anlæg til krontraner og flamingoer, samt et indendørs anlæg til colobusaber. Disse aber ses gennem glas i et lille tropehus, med en mindre udstilling om abernes liv.Highlights
• Guerezaaberne
• Brunbjørnene

3 stjerner

Tips og gode råd
• Skansen har en masse gode udstillinger om livet i Sverige, ud over dyreparken.
• Her findes masser af forskellige madsteder i forbindelse med frilandsmuseet.
• Alle anlæggene i Skansen er udendørs, men heldigvis er det nordiske dyr ret hårdføre mod dårligt vejr.


Brunbjørneanlæg Elge Rensdyr Colobusabe