Kolmården Djurpark

Hjemmeside: www.kolmarden.dk
Sidst besøgt: 27. juni 2006


Zoo og safaripark
Kolmården Djurpark er den mest berømte svenske zoo. Med beliggenhed lige syd for Stockholm kommer der mange turister hvert år. Kolmården er den største zoo og safaripark i Norden. Desværre skal man have egen bil for at kunne se safariparken, og da jeg kom til fods kan jeg kun anmelde zoo-afdelingen.

Set fra luften
Lige ved indgangen ligger et af Kolmården Djurparks highlights, liftbanen. I den bliver man fragtet rundt i hele Kolmården i små kabiner, hængende 10-20m over jorden. Det giver en fantastisk udsigt ud over det svenske land, og da Djurparken ligger lige ud til vandet kan man også se langt ud over Østersøen. Denne tur er selvfølgelig valgfri, men jeg kan klart anbefale den.

Alle nordens dyr
Når man så er kommet tilbage til indgangen igen, går stien opad til de første dyreanlæg. Det første er lossens meget flotte voliere, efterfulgt af davidhjortenes åbne anlæg. Den første afdeling i Kolmården er den nordiske. Her ligger anlæggene til ulv, ren, moskusokse, jærv og brunbjørn. Ulve og bjørne anlæggene er dog kun reserveanlæg, da de nu deler en stor skov i safariparken. Alle anlæggene falder naturligt ind i den svenske natur der findes i parken. Især jærvens anlæg er flot, og man ser denne helt tæt på. I denne ende af parken ligger også Barnens Lantgård, bondegården. Her kan ses typiske hus- og landbrugsdyr. Det næste anlæg er lidt mere eksotisk, nemlig det til sneleoparder. De består en kæmpestor klippe med en vandgrav til den ene side, og en almindelig grav til den anden. Publikum kan se sneleoparden over graven, over vandgraven eller gennem glas.

Dyr og mennesker
Den næste afdeling er Djur & Människa, hvor pampassen og amfiteatret til rovfugleshow ligger. Pampassen bebos af tapirer, nanduer, alpakaer, kapivarer og maraer. Ved siden af pampassen ligger rovfuglenes voliere og amfiteatret. Her bliver der fløjet med fugle, såsom musvåger, falke og ugler. Det næste anlæg er tigerhuset. Det er netop ved at blive ombygget, og til maj 2007 åbner så Kolmården Tigerworld. Overfor tigrene, ligger flamingoernes dam.

Et vildt dyr gjort til showdyr
I det nordøstlige del, lige ud mod havet, ligger et af Kolmårdens helt store attraktioner, Delfinariummet. Kolmården Zoo styrer det europæiske avlssamarbejde for øresvin (flaskenæse delfiner), og har 2 store bassiner indrettet til dem. Det ældste af dem minder lidt om en stor svømmehal. Man kan se delfinerne oppefra eller under vandet. I baggrunden ligger en stor klippe og en lille sandstrand. Her har publikum adgang til, hele tiden. Det andet bassin er der hvor Kolmården har deres delfinopvisninger. Disse opvisninger er desværre mere en slags cirkusshows, med farvet lys og musik i baggrunden. En delfinopvisning burde være til for at lære folk om delfinernes adfærd og natur, men her er det bare en forlystelse. En anden ulempe ved showbassinet er, at delfinerne selv kan vælge hvor de vil opholde sig. I showbassinet er der dæmpet lys og mørkt vand, samt intet undervandskig, og det er her delfinerne helst vil være, da det jo er her de får godbidder. Man skal derfor være heldig for at se delfinerne svømme frit i deres opholdsbassin. . For mig var Delfinariummet en stor skuffelse, netop fordi jeg ikke fik set skyggen af en delfin i deres store bassin

På dybt vand
Ved siden af Delfinariummet ligger Brådjupet. Her lever Kolmårdens andre vandlevende dyr: sydafrikansk pelssæl, spættet sæl, gråsæl og humboltpingviner. Anlægget består af en lille klippestrand til sælerne, og en klippeø til pingvinerne. Klippeøen er så bygget således at kun pingvinerne har adgang til den. Bassinet i Brådjupet er både stort og meget dybt. Der er undervandskig i flere forskellige etager, og selvom dyrene ikke hører geografisk sammen, giver det alligevel et godt indblik i de forskellige havpattedyrs liv.

Fra de største til de mindste
Aparium i Kolmården består af to huse og tre udeanlæg. I det lille hus mod vest, lever gibbonerne. Indendørs opleves de bag glas, mens de udendørs har en stor ø at boltre sig på, med træer og reb. Det store hus ligger mod øst, på toppen af en bakke. Nedenfor bakken, ligger de 2 store øer, indrettet til chimpanser og gorillaer. Mens chimpanserne kun kan ses over vandgraven, er der et mindre indkig til gorillaerne hvor dyrene ses gennem glas. Begge øer har højt græs og flere væltede træstammer og træer. Oppe i det store hus har de deres indendørs anlæg. Gorillaerne opleves gennem glas, mens chimpanserne ses på den anden side af en grav. Begge anlæg har kunstige klipper og træer. I Apariummet lever også en lille flok dværgsilkeaber.

Savannen og ørkenen
Efter Apariummet kommer savannen, elefantdalen og ørkenen. Savannen minder meget om den i Borås Djurpark, ved at være stor og åben, med masser af græs. I det nordøstlige hjørne ligger et stort vandhul, og rundt omkring står nogle enkelte træer. Arterne på savannen er hvidt næsehorn, grevy zebra, blå gnu, elandantilope, addax, blisbuk, vandbuk, krontrane og marabustork. Der er en enkelt observationshytte med godt udkig over savannen. Ligesom i Borås skal dyrene passere under en bro for at komme til deres stald. Elefantdalen huser de asiatiske elefanter. Anlægget er rummeligt, men desværre ikke særligt interessant. Det sidste anlæg på turen gennem Kolmården Djurpark er ørkenen. Her lever kameler, yakokser og kulaner sammen, i et område der minder meget om savannen. Forskellen er bare at dette anlæg er lidt mindre, og har mere grus end græs.Highlights
• Tiger World
• Brådjupet
• Delfinariet
• Aparium
• Savannen

3 stjerner

Tips og gode råd
• Spisestederne lukker tidligt i Kolmården, så husk at spise frokost tidligt medmindre du/i har madpakke med.
• Godt vejr er næsten en nødvendighed i Kolmården Djurpark, da her ikke er noget at se indendørs.
• Se kun delfinshowet hvis du er meget opsat på at se delfiner. Det er et cirkus.
• Liftbanen giver en fantastisk udsigt over djurparken og det svenske landskab.


Kolmården Djurpark Kolmården Safari Moskusokse Jærv Sneleopardanlægget Flamingoer Gråsæl i Brådjupet Delfinanlægget Delfinerne Chimpanseøen Savannen Ørkenens dyr