Aquaria Vattenmuseum

Adresse
Aquaria Vattenmuseum
Djurgården
Falkenbergsgatan 2
115 21 Stockholm
Hjemmeside og kontakt
www.aquaria.se
info@aquaria.se

Anmelderens sidste besøg: 29-06-2006
Anmeldelsen sidst opdateret: 08-04-2010Stockholms akvarium
Med beliggenhed lige i nærheden af Skansen i Stockholm er Aquaria, modsat Skansen Akvariet, rent faktisk et akvarium. Akvariet er ikke særligt stort, og udstillingen er delt op i biotoper.

Regnskyl i regnskoven
Regnskoven
Den første afdeling er den sydamerikanske regnskov. Her er fyldt med tropiske planter, og lyset er dæmpet. På væggene er der spejle bag planterne, placeret således at det ser ud som om at regnskoven fortsætter uendeligt. Man går langs kanten og ser ned på fiskene i søerne. Der ligger 3 søer i regnskoven. En til maller, rokker og arowama. En til piranhaer, hvor der går en hængebro over til publikum. Og til sidst en til neonfisk og cichlide, samt den eneste art i Aquaria der hverken er en fisk eller padde, cuba træanden. På midten af stien ligger et lille indiansk halvtag. Dette er praktisk, da der kommer voldsomme tropiske regnskyl ca. hvert 20. minut. Hele regnskoven ligger på 1. etage, så når man kommer ned i stueetagen igen kan man se alle søerne under vandet, samt nogle tilstødende terrarier til pilegiftfrøer.

Gul muræne
Fisk på land og i vand
Den næste afdelingen er mangroven. Dette er ikke et rigtigt akvarium, men nærmest bare en dam midt på gulvet. Gæsterne kan gå helt hen til kanten hvor skyttefisk og lungefisk svømmer rundt. Kanterne er for stejle til at lungefiskene kan komme op, men i midten af dammen ligger der en sandbanke hvor lungefiskene kan hvile sig. Rundt omkring dammen vokser små mangrove træer. Efter mangroven kommer det tropiske hav. Det største akvarium i Aquaria huser sorttippede revhajer, leopardhajer og muræner, samt mange forskellige tropiske fisk. I dette akvarium er der også en lille glastunnel hvor børn kan kravle igennem mens hajerne svømmer over hovedet på dem. De andre akvarier i havafdelingen er små og huser forskellige fiske- og krabbearter. Der er også et mellemstort akvarium til koraller og fisk.

Kloakken og elven
Den sidste afdeling er fisk fra det svenske ferskvand. Her er bygget en lille bjergsø med en fossende elv, samt en lokal stockholmsk kloak. Ved kloakken kan man kravle ned af en lodret stige og se dyrene nedefra. I elven lever laksene. Det særlige ved laksene i Aquaria er at de i virkeligt er vildtlevende, og følger alle andre laks vandringsmønstre. De blev oprindeligt klækket indendørs i Aquaria. Elven løber ud i et udendørs bassin på en terrasse der også hører til Aquaria. Derfra løber vandet ned ad en "laksestige" og ud i Østersøen.

Laksenes vandring
Laksestigen
Hvert forår forlader laksene Aquaria og svømmer ud i det store hav, hvor de lever sommeren over. Hvert efterår vender de tilbage og svømmer op ad laksestigen, som var det en brusende elv, forbi udendørs bassinet for endelig at gyde indendørs. Efter det lægger de sig til at dø som laks plejer. Over vinteren klækker æggene, og de nye små laks gør sig klar til at foretage den samme rejse deres forældre tog. Det er en fantastisk måde at bringe naturen ind i akvariet, og lade den gå sin gang uden at påvirke den.

En fantastisk udsigt
Efter udstillingen kan man sidde i Aquarias restaurant med en fantastisk udsigt over havet. Her er der også en lille dam med svenske maller. Fra restauranten er der adgang til terrassen hvor man kan nyde solen og se laksenes udendørs bassin, samt laksestigen der løber ned ad terrassen.

Highlights
• Regnskoven
• Lakseakvariet med tilhørende "stige"

Tips og gode råd
• I et stort cafeteria kan man købe udmærket mad som kan nydes med en fantasik udsigt til Østersøen.
• Næsten hele udstillingen er indendørs, så her spiller vejret ingen rolle.
• Aquaria er hurtigt gået igennem, og kan nemt kombineres med et besøg til Skansen og Skansen Akvariet som ligger lige ved siden af.


Vurdering
Selvom jeg nød at gå rundt i Aquarias flotte udstillinger, blev jeg en smule skuffet over hvor hurtigt udstillingen sluttede. Aquaria er ikke noget at rejse efter, men jeg vil klart anbefale, at man kombinere det med et besøg på Skansen og Skansen Akvariet. Jeg var meget imponeret over laksestigen, og jeg vil meget gerne rejse til Stockholm om efteråret, bare for at se laksene springe.

2 stjerner