Hannover Zoo

Hjemmeside: www.zoo-hannover.de
Sidst besøgt: Juni 2005


En "temazoo"
Hannover Zoo består af fire store temaafdelinger, med en femte på vej. Udover temaafdelingerne er der også en lang række ”mindre” anlæg med mange spændene dyr, f. eks den flotte australske uddørk, hvor kæmpekænguruer, emuer og wombatter lever sammen på et stort område.

Op og ned ad Sambesi floden
En af de fedeste ting ved Hannover Zoo, er helt klart deres afrikanske afdeling. Dyrene her kan opleves enten til fods, eller ses fra en båd. Landsbyen ligger på en ø i midten af Sambesi, og alle dyrene lever i forskellige anlæg udenom. Bådturen starter og slutter på øen, og det er en fantastisk måde at opleve dyrene. To af anlæggene er savanner med giraffer og forskellige antiloper. Et af anlæggene er en ørken, og endnu to af anlæggene huser forskellige afrikanske traner, pelikaner og flamingoer. Flodhestene og de sorte næsehorn har deres egne private anlæg, og løverne opleves på vej ud af Sambesi, med giraffer og blisbukke i baggrunden.
Inde i selve landsbyen ligger anlægget til hulepindsvin og surikater, samt en souvenirshop og en restaurant. Hele temaet og totalt gennemført, og alt afgrænsning er lavet med kunstige klipper eller afrikansk pælehegn. Man kan også komme ind i flodhestenes stald, og se dem under vandet. Det bedste ved bådturen er når man sejler lige forbi flodheste, og takket være godt anlægsdesign, ikke kan se barrieren imellem båden og de tonstunge dyr.

Showdyr, tropedyr og bæltedyr
Umiddelbart efter Sambesi kommer man ud til et af de ældre områder af parken. Dette område skal dog snart vige for den nyeste temaafdeling, Yukon Bay. Her ligger ponybanen og de gamle oksegårde, med kafferbøfler, watussi kvæg og bisoner. Centralt i denne ende af parken ligger også opvisningsscenen med tilhørende hus. På scenen kan man opleve diverse ”showdyr”, f eks rovfugle og slanger, og hører forskellige foredrag.
I huset som scenen ligger opad, er staldene til lavlandstapirerne og anlæg til bæltedyr. Tapirerne har et lille, men flot udendørsanlæg, men masser af grønt og et vandbassin. Det sidste anlæg i denne afdeling er aldabra skildpaddernes udendørsanlæg. Ligesom mange andre af de gamle anlæg til kæmpeskildpadder, kan de her i Hannover kun ses om sommeren, når det er varmt nok til at de kan gå udendørs.
Ved denne afdeling ligger også det lille tropehus. Her bor de fleste af Hannovers tropiske fugle og krydyr. Mange af dem er fritlevende, selvom der selvfølgelig også er separate anlæg til flere af dyrene. Også kattalemurerne og varierne har stald og udendørsanlæg her. Desuden lever den store ynglegruppe af driller (en slægtning til mandrillen også her) også her. Hannover Zoo styrer det europæiske avlssamarbejde for denne art

På opdagelse i Junglepaladset
Den anden store temaafdeling er det indiske junglepalads. Det er kun 1/3 så stort som Sambesi, men huser også en del mindre arter. I midten af den store paladsruin er et torv med en restaurant, hvor der er udkig til to af anlæggene. Det største af dem, og det som fylder halvdelen af ruinen, er det til de asiatiske elefanter. Det er opdelt i tre dele, en til hannerne, en til hunnerne og en børnehave. Elefanterne er adskilt fra publikum af en grav alle steder, undtagen ved deres store vandbassin. Her var jeg også så heldig at se et par meget legesyge unger i vandleg. På den anden side af torvet ligger hanuman langurernes anlæg. Men ser denne sjældne abeart bag en vandgrav, hvor især ungerne morer sig med at lege i ruinerne.
Hele temaet i ruinen er meget gennemført, og alle steder er der pynt og planter som giver en følelsen af Indien.
Inde bag murerne omkring torvet ligger anlæggene til amur tigerne (det burde jo være den bengalske) og de persiske leoparder. Begge anlæg er, ligesom de to andre, flot integrerede i temaet. Lige når man træder ud af paladsets porte på den modsatte side, krydser man Indiens nordlige grænse, og oplever røde pandaer og kinesiske muntjak antiloper.

Dromedarer, rovfugle og søløver
Efter Asien kommer endnu et stykke med ældre anlæg. Mange af disse dyr skal dog snart flytte, når Yukon Bay er blevet færdigbygget. Disse dyr er ulvene, rensdyrene, søløverne og pingvinerne. Ud over disse dyr finder man også den lille sydamerikanske pampas, samt anlæggene til gepard, næsebjørn, dromedar og kamel. I denne del af parken er der masser af træer, og det giver en dejlig parkfornemmelse. Her ligger også den lille børnezoo med geder og kaniner, samt masser af aktiviteter rettet for de helt små. Bagved børnezoo ligger den store gribbevoliere, bygget med kunstig klippe som baggrund. Her er virkelig plads til at rovfuglene kan sprede vingerne.

Landlig idyl
Den tredje temaafdeling er Meyers Hof (Meyers bondegård). Dette område er på størrelse med Junglepaladset, og her kan møde typiske tyske landbrugsdyr og kæledyr. Selve gården er lavet om til en restaurant, mens alle dyrene lever i folde udenom. Det er også muligt at komme ind i flere af staldene, hvor der blandt andet er udstillinger om landbruget i Tyskland. Alle bygningerne i Meyers Hof er malet i rødlig farve, og temaet her er, ligesom de andre steder, totalt gennemført.

Den nærmeste familie
Den fjerde og foreløbig sidste afdeling i Hannover Zoo er Gorillaberg. Den er bygget op af det gamle menneskeabehus, som også tidligere har fungeret som tropehus, Ud over indendørsanlæggene til orangutang og chimpanse, kan man blandt andet også se rødbrystede lemurer. På den ene side af huset ligger chimpansernes udendørsanlæg, og på den anden side, orangutangernes. Ingen af disse anlæg er særligt spændene, men til gengæld har chimpanserne fået mere plads efter at gorillaerne flyttede op på deres bjerg. Chimpansernes har nemlig overtaget gorillaernes gamle udendørsanlæg.

Gorillabjerget
Selve temaet Gorillaberg består af en oplevelsessti med udstillinger om aber og menneskets oprindelse. Stien går rundt om menneskeabehuset, og herfra oplever man de store udendørsanlæg til gibboner og lavlandsgorillaer. Gibbonernes anlæg er en ø, mens gorillaernes anlæg består af en stor græsklædt skråning. Man kan opleve gorillaerne enten bag glas eller på den anden side af en vandgrav. Mærkeligt nok kan man ikke se dem indendørs, så de kan altså ikke opleves når det er koldt.Highlights
• Sambesi
• Junglepaladset
• Meyers Hof
• Gorillabjerget
• Australien

4,5 stjerner

Tips og gode råd
• Hannover Zoo har gode spisesteder både i Sambesi og Junglepaladset samt en meget hyggelig biergarten i Meyers Hof.
• Indendørsanlæggene i Hannover Zoo er få, men man kan dog se nogle forskellige tropedyr indendørs.
• Bådturen i Sambesi giver et fantastisk indkig til Afrikas dyr.


Flodhestene i Sambesi Den afrikanske ørken Røde kæmpekænguruer Lavlandstapir Asiatisk elefant Asiatiske elefanter i Junglepaladset Hanumanlangurer Amur tiger Persisk leopard Gibboner Gorillabjerget Chimpanser