Vogelpark Walsrode

Hjemmeside: www.vogelpark-walsrode.de
Sidst besøgt: Juni 2005


Masser og masser af fugle
En kæmpestor fuglepark i udkanten af den lille by Walsrode. Her kan man opleve et vælg af fugle fra hele verden og fra alle biotoper. Udover at have mange flotte anlæg og volierer, er Vogelpark Walsrode også en utrolig flot park. Der er masser af botaniske highlights, blomsterbede og planteskulpturer.

Stork, stork langeben
De første anlæg er i fugleparken er de store åbne anlæg til storkefugle. Som mange andre anlæg er det et stort stykke af naturen, indhegnet og indrettet til at opfylde fuglenes behov. Selvom det ikke er fremtiden for en zoo at stække vingerne på deres fugle, har Vogelpark Walsrode allerede mange åbne anlæg, til storkefugle og flamingoer.

Pingviner, pelikaner og flamingoer
Et af de store highlights i fugleparken er deres pingvinanlæg. Anlægget tiltrækker altid masser af publikum, især under fodringerne. Det er indrettet som en lille klippestrand, desværre uden undervandskig.
Også pelikanerne er store attraktioner i Vogelpark Walsrode. Deres anlæg er stort og indrettet med masser af blomster og farverige buske. Der ligger tre pelikananlæg i fugleparken, og efter dem kommer tre flamingoanlæg, en til hver art. Efter disse åbne anlæg følger de store åbne skovvolierer til ibisser og ugler. Det er altid interessant at se mange arter af en dyreart på et sted.

Fritflyvende fugle og meget fritflyvende fugle
Efter at have passeret strudsene har man nu gået ca. ¼ af stisystemet, men man har bestemt ikke set ¼ af fuglene. Nu er man kommet til den store plæne, med springvand og blomster. Udenom ligger masser af fugleanlæg og volierer som vil blive beskrevet hen ad vejen. Ved den ene ende ligger tribunen, hvor rovfugleshowet afholdes. Her er god plads, og som regel deltager nogen fra publikum, ved f eks. at skulle styre en radiobil med en luns kød på. Derefter skal rovfuglen så jagte bilen. Både høge, falke og ørne deltager i denne opvisning.
Endnu et af de store highlights i fugleparken er deres fritflyvningsvoliere. Her går gæsterne igennem, og oplever flere fugle fra forskellige vådområder. Her lever blandt andet ibisser og klyder, og man kommer virkelig tæt på mange af dem.

Tranerne og fuglenes giganter
Tranerne er en art som er godt repræsenteret i fugleparken. Her lever mange arter i enten åbne anlæg eller volierer. Jeg blev meget rørt over at se en tranemor spassere rundt med sine kyllinger i det høje græs i deres åbne anlæg. Solen var ved at gå ned, og skabte en fantastisk baggrund til sceneriet. Tranerne, vandet, det høje græs og solnedgangen var alt hvad der skulle til. Det var naturen, og det var smukt.
Ligesom tranerne lever de store strudsefugle i åbne anlæg. Her i Vogelpark Walsrode kan man se alle de store arter, strudsen, nanduen, emuen og kasuaren. Har man først set en kasuar tæt på, forstår man hvorfor fuglene skulle nedstamme fra dinosaurerne. Lighederne er slående, helt fra kammen på hovedet til de enorme klør. Denne ældgamle fugleart lever dybt inde i regnskovene på New Guinea og Queensland.

New Guinea, et paradis på jorden
Den, for mig, største oplevelse i fugleparken var da jeg kom helt tæt på en af de ekstremt sjældne paradisfugle. Den store ”Tropenwaldhalle” er udformet som et stykke regnskov på øen New Guinea, og det er gjort helt ned til mindste detalje. En stor del af meningen med denne udstilling er også at fortælle noget om kulturen på New Guinea. Flere steder er der bygget typiske ”junglehuse” og et enkelt gudetempel. Turen rundt i huset slutter af med en udstilling om New Guinea. Udover de fem arter af paradisfugle som bor her kan man også se flere småfugle og rødbrystede kronduer, samt den særlige trækænguru i dens særskilte voliere.
Det er virkelig en udfordring at finde noget som helst i den store regnskov. Fuglene er sky, og man skal virkelig hold øje. Den eneste grund til at jeg selv så en paradisfugl var, at en enkelt var blevet isoleret i en voliere ved siden af trækænguruen. Det var en meget speciel oplevelse for mig at stå der, omgivet af sjældne og særprægede dyr.
Selvom jeg ikke direkte så en af de andre paradisfugle, fik jeg flere glimt af dem. Jeg er endda ret sikker på at en rød paradisfugl fløj lige over mit hoved, for så at forsvinde ind i buskadset igen. Det var nærmest som om de drev gæk med mig, men jeg glæder mig til at komme ned og forsøge at finde dem igen. Det var sent på eftermiddagen da jeg sidste besøgte huset, og jeg havde det hele for mig selv.

I mange former og farver
Langs den sidste langside af den store plæne ligger alle anlæggene til papegøjerne. ”Lori-atriummet” er til alle de mindre papegøjer og lorier. De udendørs volierer er til kakaduer og særlige papegøjer, og det sekskantede papegøjehus er til alle de store papegøjer (araer og lignende). Det var i Vogelpark Walsrode at jeg først stiftede bekendtskab med keaen. Denne ”papegøjernes klovn” er lige underholdene i alle de zoos jeg har set den i. Den er altid aktiv og vild med vand. Alle papegøjernes volierer er nogle af de ældre i parken, og mange af dem ligner meget hinanden.

Paradishallen
Som det sidste på turen kommer man igennem Paradshallen. Dette er den gamle tropehal hvor man stadig finder mange interessante arter. Udstillingen i hallen skifter mellem fritflyvningsområder til små fugle som gæsterne går igennem, til rummelige voliere til nogle af de mere specielle fugle. Heraf bør nævnes congopåfuglene og de store horn- og næsehornsfugle.Highlights
• Tropenwaldhalle
• Paradishallen
• Fritflyvningsvolieren

3,5 stjerner

Tips og gode råd
• I Vogelpark Walsrode ligger en meget hyggelig biergarten med god mad.
• Selvom Walsrode er sjovest i godt vejr kan mange af tropefugle også ses indendørs.
• For at finde paradisfuglene er det sandsynligt at man skal lede længe, men synet er det værd!


Hvide storke Træskonæb Påfugl Sekretærfugl Kasuar Paradisfugl Papegøje Tukan