Schwerin Zoo

Hjemmeside: www.zoo-schwerin.de
Sidst besøgt: 17. oktober 2006


Zooen omkring søen
Schwerin Zoo er en forholdsvis lille zoo i flotte naturomgivelser. Det er hovedsageligt en sommerfornøjelse, da der kun er en enkelt indendørs udstilling. Parken er kun halvt opdelt i geografiske temaer, og fokuserer mere på at gøre noget ud af de enkelte anlæg. Hele Schwerin Zoo er bygget uden om en sø med masser af svømmefugle.

Afrika og udendørs dovendyr
Som et af de store temaer ligger Afrika lige ved hovedindgangen. På savannen går der zebraer og giraffer side om side. Anlægget er bygget således at zebraerne kan bruge det hele, mens giraffer kun kan bruge halvdelen. Det muliggør også at der kan stå træer i den ene halvdel, da girafferne ellers vil spise alle bladene. Ned af skrænten mod søen ligger de to store anlæg til henholdsvis strudse og hyænehunde. Lige op ad savannen ligger også et lille terrarium. Dette er den eneste indendørs udstilling, og herinde kan man se forskellige krybdyr og padder, samt dværgmus, surikater og dovendyr. Dovendyrene er de eneste som også har et udendørsanlæg, og det er sjældent at man kan se disse dyr udenfor så langt mod nord. Desværre var de ikke ude da jeg besøgte stedet, men det var også oktober måned. Det er meningen at terrariet skal blive til at Afrikahus og kun huse afrikanske dyr, men foreløbig er der intet andet sted at flytte dovendyrene hen.

Tigerbjerget og de euroasiatiske dyr
Selvom det ikke er et rigtigt tema, har Schwerin Zoo alligevel placeret de fleste dyr fra denne region langs en lang skovsti som fører gennem den del af parken som ikke ligger ud til søen. Først kommer alle de store anlæg til rovdyr, med de store temaer Tigerbjerget, Bjørneskoven og Odderbækken. I det enorme tigeranlæg kan man se amurtigere, mens bjørnene og ulvene går i det samme anlæg. Man oplever tigerne bag glas, bjørnene og ulvene bag en vandgrav, og odderne ser man oppefra, fra en bro som går tværs over deres anlæg. Også de asiatiske vildhunde har et anlæg i denne ende af parken. På den lange skovsti som følger kan man også komme ind i anlægget til dådyr og muffloner, og her er det muligt at fodre dyrene med specielt købt grøntfoder. Langs skovstien ligger også en uglevoliere og et enormt anlæg til vildsvin og rådyr.

I Løveland
I den ældre del af zoo finder man mange af de mindre anlæg, men også her ligger Løvelandet. Det er ikke et enormt anlæg, men heller ikke småt. Løverne ses bag glas eller oppefra. Man kan også gå ned i en klippehule under anlægget, hvor man lige kan se op til løverne gennem nogle glasruder. Herinde ligger også surikaternes indendørsanlæg. Men for det meste opholder surikaterne sig i deres åbne udendørsanlæg, som ligger lige ved siden af løvernes. Surikater har altså to anlæg i Schwerin Zoo, og er en af de mest populærer arter her. Som noget særligt deler løverne deres anlæg med de meget mindre rævemanguster. Dette kan lade sig gøre dels fordi der er masser af små gemmesteder, og dels fordi rævemangusterne simpelthen er for små til at løverne lægger mærke til dem. Lige uden for løvernes anlæg, ned mod søen, ligger også en lille græsplæne. Her har præriehundene deres koloni, og går frit rundt på området.

Lille men hyggelig
Bondegården ligger også ved denne græsplæne, og her kan man, udover at se dyr, også læse om landbrug. Dyrene i denne ende af zoo er hovedsageligt fra Sydamerika, og både kapucineraberne og dødningehovedaberne har nogle rummelige udendørs volierer. I et gennemgangsanlæg kommer man ind til alpakaer og nanduer, og de stækkede araer har et åbent anlæg med klatrestativer. På den lille pampas bor kapivarerne og tapirerne.

Truede dyr
Selvom Schwerin Zoo er lille er den stadig en seriøs zoo. De deltager i en del avlsprogrammer med truede dyr, og arbejder hele tiden på at forbedre deres anlæg. Ud mod søen ligger anlæggene til fire af disse dyr. Næsehornene deler plads med dværggederne, men har ikke særligt meget af den at dele. Derfor har Schwerin Zoo døbt 2007 ”Næsehornets år”. Her vil man prøve at skaffe midler til at bygge et splinternyt anlæg. Kattaerne er nabo til næsehornene, og har en lille ø ved bredden af søen. Sneleoparderne bor også ved søen, men også de trænger kraftigt til nye forhold. Til gengæld har det sidste dyr i rækken, de hættede gibboner masser af plads. Deres anlæg består af tre dele. Et indendørs hus, en voliere med masser af reb og mindre klatrestativer, og en åben del med nogle store klatrestativer fordelt på to øer. Dette anlæg er rigtigt flot, og giver gibbonerne alle de udfoldelsesmuligheder de kunne ønske sig.

Alle fuglene
Både omkring og i søen er der et vælg af fugle. Selve søen med diverse øer er beboet af en masse trane- og vadefugle. Blandt andet kan man se marabustorke og pelikaner her. Desuden trækker søen og den store mængde foder også vilde fugle til. Rundt om søen kan man også se volierer til, blandt andet, bjerglorier. Her kan gæster komme ind hos fuglene, og være med til at fodre dem. Også humboltpingvinerne bor i deres kunstige bassin ved søens kant, og en del af søen er særligt hegnet af til flamingoer.Highlights
• Savanne-området
• Tigerbjerget
• Bjørneskoven

3 stjerner

Tips og gode råd
• Schwerin Zoo har en enkelt lille restaurant med udmærket mad og god udsigt over søen.
• Det eneste indendørsanlæg er terrariet, så godt vejr er næsten en nødvendighed her.


Rothchild giraffer Surikat Dovendyr udendørsanlæg Dholer Tigerskoven Bjørne/ulveanlægget Surikater Fritgående præriehunde Næsehornsanlægget Hættet gibbon