Berlin Aquarium

Arapaima, verdens største ferskvandsfiskAdresse
Zoo Aquarium Berlin
Budapester Straße 32
10787 Berlin
Hjemmeside og kontakt
www.aquarium-berlin.de

Anmelderens sidste besøg: 19-06-2009
Anmeldelsen sidst opdateret: 12-04-2010I udkanten af Zoo
Berlin Aquarium ligger lige i udkanten af Berlin Zoo, og det er muligt at købe en dagsbillet, der gælder til begge attraktioner. Akvariet har både indgang fra byen og fra Zoo. Berlin Zoo har næsten kun pattedyr og fugle i deres udstilling, men til gengæld har Berlin Aquarium en stor samling af fisk, krybdyr, padder og insekter. Aquarium er en ældre bygning, og udstillingerne findes på tre etager.

Fisk i stueetagen
Stuetagen er den største etage, og fyldt med forskellige akvarier. Mange af dem er bygget i den gamle stil, og ligner derfor hinanden. Fiskene er opdelt efter kontinenter, og efter om de lever i ferskvand, saltvand eller brakvand. Mens de fleste af akvarierne har en normal størrelse, kan man også se mindre fisk helt tæt på i nogle af de mindre akvarier. Her kan man desuden også se søheste. En senere udvidelse er de store landskabsakvarier. De ligner påfaldende dem man kan se i Danmarks Akvarium, men disse er åbnet i 1980. Store ferskvandsfisk lever i de tropiske søer, mens den omkringliggende regnskov skaber en god baggrund. Her kan man blandt andet se arapiamaen, som er verdens største ferskvandsfisk. Dem de har i Berlin Aquarium er enorme, og helt klart en oplevelse. Også de store saltvandsakvarier er flotte. Her kan man se flere arter af hajer og rokker, blandt andet nursehajer, sandtigerhajer og leopardhajer.

Saltvandsakvarier Ferskvandsakvarier Landskabsakvarierne Landskabsakvariet til arapaimaer Den tropiske hajtank Tropisk saltvandsakvarium til rokker og større fisk

Koldblodede landdyr
Jo højere op i bygningen man kommer, jo mindre bliver etagerne og derved også afdelingerne. På 1. sal bor alle reptilerne. Denne afdeling er lavet som en rundgang, med terrarier til den ene side og den store krokodillehal i midten. Krokodillehallen åbnede i 1913 som det første gennemgangsanlæg i verden, hvor publikum blev inviteret ind i dyrenes miljø. Hallen er en stor regnskovshal med masser af tropiske træer og planter. Den er meget høj, og har glastag i toppen. Publikum går tværs gennem hallen på en træbro som går over et vandbassin. I det mindste anlæg på den ene side af broen går brillekaimaner og skildpadder, og på den anden side bor de store nilkrokodiller. Grunden til at der ikke huses tropiske fugle herinde er, at der er fyldt med tropiske sommerfugle, som fuglene hurtigt ville tynde ud i, hvis de fik muligheden. På rundturen blandt krybdyrene kan man se mange arter, fra grønne leguaner til næsehornsleguaner. Også slanger, skildpadder og andre øgler bor på denne etage. Desuden kan man se de noget særlige og meget sjældne tuataraer (øgle) på denne etage i deres rummelige terrarium. Generelt er terrarierne her noget ensformige i form, men heldigvis er indretningen fantasifuld, og man kan se en nærmest uendelig mængde arter.

Landskabsterrariet til grønne anakondaer og leguaner Terrarier i krybdyr-afdelingen Terrariet til stjerneskildpadder Det store terrarium til tuataraer Anlægget til nilkrokodiller i krokodillehallen Anlægget til brillekaimaner og skildpadder

Kryb og kravl
Afdelingen på den øverste etage er ikke særlig stor, men det er dyrene, som bebor den heller ikke. Afdelingen består af to mindre afsnit. Et til padder (frøer og salamandre) og små reptiler (gekkoer og lignende) og et afsnit til insekter. Der er tale om forholdsvis små terrarier til alle dyrene. I insektafsnittet ligger også de små ”myreøer”. Her lever fire myrekolonier på træstubbe på hver deres ø. Vand er den eneste måde at holde myrer inde i et anlæg. I tilknytning til insektafsnittet er der et stort panoramavindue ud til trætoppene i krokodillehallen. Her kan man beskue alle de forskellige tropiske sommerugle, og lige skimte krokodillerne i det fjerne.

Panoramavinduet til krokodillehallen Krokodillehallen set oppefra Terrarier til amfibier Terrarier til amfibier Myreanlæg Anlæget til bladskærermyrer, mfl.


Highlights
• Krokodillehallen
• Landskabsakvarierne
• Tuataraerne

Tips og gode råd
• Berlin Aquarium har kun et lille serveringssted, så mad bør findes i Berlin Zoo.
• Da hele udstillingen i akvariet er indendørs spiller vejret ingen rolle.
• Hold godt øje med hvilke dyr du ser. Mange er meget sjældne i zoologiske haver.


Vurdering
Berlin Aquarium er et spændene akvarium fuld af historie, og kombineret med Berlin Zoo, som det ligger lige op ad, har det de to sammenhængende zoologiske institutioner største biodiversitet af alle verdens zoos. Man kan let besøge begge steder på en dag, men det anbefales at man bruger mindst en hel dag til det.

2,5 stjerner