Tierpark Hellabrunn

Hjemmeside: www.tierpark-hellabrunn.de
Sidst besøgt: 5. juli 2007


En parkzoo
München Zoo, eller Tierpark Hellabrun som den også hedder, er en af de ældste og flotteste zoos i Tyskland. Udover at have et mellemstort areal har den også mange flotte anlæg og åbne områder. Parkmiljøet er totalt igennem hele parken, og alle anlæggene er flot integrerede i det grønne.

”Parkteils”
En god del af zooen består af de såkaldte ”parkteils”. Fra disse parkstier ser publikum over vand- eller tørgrave, og udover nogle åbne anlæg til nogle af de større dyr. I Parkteil Europa kan man se de større hovdyr herfra. Tarpanen (vildhest) og uroksen lever side om side her, selvom de ikke findes i naturen. I søerne og vandgravene lever desuden et vælg af svømmefugle. Gemserne og murmeldyrene deler et stort græsbeklædt anlæg, og desuden kan man også se bjørne, elge og stenbukke i den europæiske afdeling. Ulvene lever i deres lille skovanlæg på den anden side af stien. I Parkteil Amerika bor både dyr fra Nord- og Sydamerika. I det store Nordamerikaanlæg bor bisonerne og præriehundene.. Den sydamerikanske pampas er enorm, og her findes vikunjaer, nanduer, myreslugere, flodsvin og maraer. Her er ingen træer, men masser af buske og græs.

Regnskoven med de store aber
Nogle af de bedste anlæg i München Zoo er dem der ligger op ad og inde i det store Urwaldhaus. Langs den ene halvdel af huset ligger forskellige akvarier med fisk fra koralrevet, mangroverne og et par meget aktive mississippialligatorer. Urwaldhuset er et enormt glashus,, og derfor meget lyst. I to meget store, åbne anlæg bor chimpanserne og gorillaerne. Anlæggene er afgrænset af en høj glasvæg ud mod publikum, og kunstige klipper i baggrunde. I begge anlæg er der klatrestativer, men det er særlig ved disse anlæg er den store mængde vegetation. I begge anlæg vokser en masse højt tropisk græs. Det er sjældent at man ser planter i denne slags anlæg, men her virker det fantastisk på junglemiljøet. To mindre anlæg bygget efter samme princip ligger lige ved siden af de store. Det ene hører til chimpanserne og det andet indeholder diana marekatte og hornravne. Herinde er der endnu mere bevoksning, med blandt andet store bregner og mindre træer. Disse abeanlæg er helt klart nogle af de bedste jeg har set. Selvfølgelig har aberne også nogle udendørs anlæg, og disse ligner de indendørs, bare afgrænset af en vandgrav. Op ad Urwaldhuset ligger også akvariummet.

Orangutangernes paradis
I det rigtige abehus findes en masse mindre abearter, samt de større anlæg til orangutanger. I nogle voliere lever mandriller og roloway marekatte. Langs udkanten af huset ligger en masse indendørsanlæg med tilhørende øer. De sjældne sølvgibboner og gyldne edderkopaber bor på nogle kunstige øer som udelukkende består store klatrestativer. Til gengæld er lemurernes og silkeabernes øer meget naturligt lavet, med masser af træer og planter. I midten af abehuset ligger den store voliere til orangutangerne. Med to store indendørsanlæg er der plads til flere grupper af orangutanger, og her har München Zoo blandt andet en hel orangutang børnehave.

I byzantinsk stil
Et af de ældste dyrehuse i Europa er det store elefanthus, bygget i byzantisk stil. Alle dyrene bor under en massiv betonkuppel med glastag i det gamle hus, og beboerne her er asiatiske elefanter, giraffer og penselsvin. Selvom dyrenes stalde ikke er overdrevent store, har alle dyrene store udendørsanlæg.

Kattene i jungleteltet
Dschungelzelt er den egentlige regnskovshal, men fungerer også som stald til alle kattedyrene. Udenomkring ”teltet” ligger udendørsanlæggene til fire forskellige rovdyr. Jaguarerne og ozelotterne har hver to volierer til deres rådighed. Begge er de indrettet med masser af beplantning, og alle klatremulighederne er med til at gøre anlæggene tredimensionelle. I kontrast til dem ligger løvernes mindre anlæg ved forsiden af bygningen. Her ses løverne bag en vandgrav, med lidt træer og klipper på øen. Hyænehundenes anlæg er det største, og disse hunde kan ikke ses indendørs. Det kan til gengæld kattedyrene, og deres indendørsanlæg er nogle af de flotteste jeg har set. Alle boksene er rummelige, og bygget i et naturligt look. Både jaguarer og løver har træstammer og klipper inde hos sig, mens ozelotterne desuden også har planter. Rovdyrene opleves bag glas. Disse anlæg ligger langs teltets ydermur, og resten af huset er tæt bevokset med tropiske planter. Det eneste pattedyr som lever frit her er dværghjortene, og ellers flyver en hel masse tropefugle frit omkring. Vegetationen er meget tæt, og i dette hus kan man bruge lang tid.

Dyrene fra øerne
I Parkteil Australien lever fire forskellige dyrearter i tre anlæg. To af disse anlæg er de åbne græsområder til de små agile wallaby (intet dansk navn) i det ene, og de store røde kæmpekænguruer og emuer i det andet. Begge anlæg er afgrænset af vandgrav, undtagen ved staldbygningen hvor man kan se kæmpekænguruerne bag glas, og indendørs i deres staldbokse. Her ligger desuden også en voliere til de særlige kea papegøjer fra New Zealand. På den anden side af det indiske ocean ligger Aldabra med sine store kæmpeskildpadder. I München Zoo har en stor gruppe af disse majestætiske dyr et rigtig flot tropehus, med autentiske tropeplanter og temperaturer. Udover skildpadderne kan man i huset også se en masse forskellige insekter. Selvom skildpaddernes indendørsanlæg er rummeligt nok, har de også et mindre udendørsanlæg til de varme sommermåneder.

Savannen og klipperne
Det største sammenhængende anlæg i München Zoo er savannen i Parkteil Afrika. Her lever elandantiloper bjergzebraer, kuduer, mhorr gazeller og strudse sammen i det aflange, græsbevoksede anlæg. I et noget mindre anlæg bor kappebavianerne og de nubiske bjerggeder. Dette anlæg er lavet som en bjergskrænt, og består udelukkende af kunstige klipper og en vandgrav. I Afrika-afdelingen kan man desuden se to mindre skovanlæg til geparder og nyalaer.

Polarriummet
I den lille afdeling ved navn Polarrium bor alle de vandlevende og arktiske dyr. Det lille pingvinhus er bygget som Odense Zoos ville se ud, var det bygget for 30 år siden. Herinde lever kongepingviner, æselpingviner og springpingviner i det samme arktiske anlæg. Selvom rummet er bygget i firkantede former, og væggene malede som et antarktisk panorama. Pingviner ses både over og under vandet. I et tilstødende anlæg bor en flok af humboltpingviner. Deres anlæg er ikke helt så koldt, men bygget efter det samme princip. Selvom de to søløve arter har god svømmeplads, er deres anlæg ikke særligt inspirerende. Begge er bygget i beton, med lidt platforme og noget legetøj i vandet. Isbjørnenes er også bygget i samme betonstil, men hvor søløverne ses oppefra ses isbjørnene gennem glas.

En lille landsby
I München Zoo ligger også en temmelig store afdeling til klappe- og landbrugsdyr. Her findes dog ikke kun heste, grise, geder og køer, men også mere eksotiske hus- og kæledyr, som f. eks araer, marsvin og lamaer. Hele afdelingen er bygget som en lille landsby, og her ligger også en mindre legeplads for de små. Derfor er her ofte mange mennesker når det er godt vejr, men det er helt sikkert værd at slå vejen forbi denne børnezoo.

En usædvanlig afdeling
Selvom det er usædvanligt for en zoo at have mange dyr fra det Asiatiske kontinent, har München Zoo en stor del, både fra det sydlige og det nordlige Asien. I deres åbne anlæg bor alle de tunge hovdyr, dvs. kianger (vildæsler), yakokser, bantenger (vildokser), gaurokser, yakokser, takiner og nilghai antiloper, samt de noget mindre hjorteantiloper og muntjakantiloper. Alle disse dyr ses bag vandgrave. Nogle af de lidt mere specielle hov- og klovdyr har deres eget staldkompleks, som publikum også en adgang til. Skaberaktapirerne og skægsvinene har hver et anlæg, mens parkens flok af pansernæsehorn deler seks adskilte anlæg. Huset er bygget som en lille kuppel, med et glastag for oven, og alle disse dyr kan ses indendørs. Selvom det ikke er geografisk korrekt placeret, kravler dovendyret også frit rundt herinde. Alle de ovennævnte anlæg er afgrænset af vandgrave, og især hos tapirerne og næsehornene er der gode chancer for at se dem i vandet. Det nordlige Asien er repræsenteret med et åbent anlæg til amurtigere, og volierer til sneleoparder, jærv og los. Alle disse anlæg har stalde i det samme hus, som egentlig mere er et halvtag, da alle disse store rovdyr kan sove udendørs.

Villa Dracula
Som navnet antyder, er hovedattraktionen i Villa Dracula grotten med fritflyvende flagermus. Desuden ligger her også en række indendørsanlæg med tilhørende udendørs volierer. Husets beboere er hovedsageligt gnavere og mindre manguster. Zebramanguster, Costa Rica egern, azara agutier og desmarets hutiaer er nogle af de største beboere i huset. Det flotteste anlæg her er det indendørs panorama til mindre afrikanske fugle. Især væverfuglene er der gang i, og ved dette anlæg er der ingen afskærmning af fuglene fra publikum. Man står som gæst derfor og kigger direkte ind, uden generende net elle glas imellem.

Luft under vingerne
Vartegnet i München Zoo er den enorme Grossvoliere, bygget i 1980 og aldrig bygget om. Dette enorme voliere er afgrænset af meget fint net, og visse steder i volieren lægger man overhovedet ikke mærke til at det er der. Det er nemlig en gennemgangsvoliere, og selve nettet bliver holdt oppe af nogle enorme pæle. Volieren er godt beplantet, og der er ingen vægge eller staldbygninger til at forstyrre for udsynet. Fuglelivet i volieren er baseret på ibisser og ænder, og her kan man blandt andet se røde ibisser, eremit ibisser, brune ibisser, mandarinænder og mange flere. Stien er fantastisk godt integreret i anlægget, og flere steder på ruten står bænke hvor man kan sætte sig og observere dyrene i fred og ro. I det hele taget er München Zoo en herlig dyrepark, med masser af plads og luft mellem dyrene.Highlights
• Urwaldhaus
• Dschungelzelt
• Skildpaddehuset
• Grossvoliere

4 stjerner

Tips og gode råd
• Tierpark Hellabrunn har flere udmærkede spisesteder rundt om i parken.
• Mange af dyrene kan ses indendørs i tilfælde af dårligt vejr.
• Tierpark Hellabrunn er meget omfattende, og bare at gennemføre en runde tager lang tid.


Europa Parkteil Chimpanseanlægget Sølvgibboner Kattalemur Stalde til penselsvin og giraf Asiatisk elefanttyr Jungleteltet med løveanlæg Løvestalden Pingvinanlægget Polarium Pansernæsehorn Grossvolieren