Tiergarten Nürnberg

Hjemmeside: www.tiergarten.nuernberg.de
Sidst besøgt: 7. juli 2007


Tre temaer
Nürnberg Zoo er Tysklands næststørste landskabszoo. Den er anlagt omkring en sø og op ad en bakke, så flere runder i denne zoo kan godt tage pusten fra de fleste. Heldigvis er der en masse interessante anlæg og en masse natur imellem dem. Nürnberg Zoo er ikke opdelt i geografiske temaer, men satser til gengæld på dyr fra tre temaer: Wald (skov/regnskov), Wasser (vand) og Wüste (ørken).

Aber og akvarier
De to første anlæg i parken er de rummelige og åbne anlæg til kænguruer og netgiraffer. I girafhuset bor også en flok dødningehovedaber som både har en udendørs voliere og kan gå frit omkring i noget nærliggende buskads. Kænguruernes anlæg er et af de flottere, og fint tematiseret. Her ligger også en lille udstilling om truede arter. To netvolierer til araer og agutier ligger også ved indgangen. Stien går omkring abebjerget, hvor tre abearter opleves bag vandgrave. I de to gamle anlæg bor berberaber og noget så sjældent som guineabavianer. Disse er noget større end de kappebavianer man normalt ser, og det er en god mulighed for at opleve nogle af de større bavianer man ser på naturfilm, i virkeligheden. Gorillaernes anlæg er nyrenoveret, og udformet som en skov på en bjergskråning. Udover deres frianlæg har de også deres gamle volierer opad deres gamle hus. Dette hus fungerer både som indendørsanlæg til gorillaer, gibboner og brune lemurer. Samtidig er det også et akvarium, og her kan man se en masse små tropefisk og søheste.

Stjernerne i Nürnberg
Nürnberg Zoos uden tvivl største attraktion er deres Delfinarium. Der er to til tre delfinopvisninger om dagen, og jeg blev meget positivt overrasket under mit besøg. Jeg har set to andre delfinshows som begge var ren cirkus, men det i Nürnberg er både interessant og informerende. Her er ingen lyd- eller lysshows, og en stor del af opvisningen er dedikeret til at fortælle om delfinens situation i naturen, og hvordan publikum kan hjælpe med at bevare dem. Det er ikke muligt at se delfinerne oppefra udenfor opvisningerne, men til gengæld kan man se dem fra nogle undervandskig. Delfinerne bor i nogle indendørs svømmebassiner som ikke er for små, men heller ikke overdrevent store. Derfor skal Nürnberg Zoos nyeste store projekt snart sættes i gang. Delfinlagunen vil genbruge de gamle indendørsbassinner, men derudover får delfinerne også en kæmpestor ny udendørs lagune som de skal dele med nogle søløver. I tilbygning til den nye lagune kommer også et Sydamerika tropehus med nyt anlæg til søkøer, en anden art som også er særlig for Nürnberg Zoo, men som også trænger til nye forhold.

Omkring søen
Det gamle flodhestehus i Nürnberg er blevet omdannet til terrarium/tropehus. Herinde bor nogle forskellige reptiler og tropefugle. Brillekaimanerne har et åbent anlæg mens pilegiftfrøer og træpytoner bor i terrarier. Karminbiædere er en af de fugle som flyver frit rundt i huset. I og ved den store sø lever selvfølgelig et hav af fugle, både vilde og zoobeboere. Flamingoer, pelikaner og storke lever alle her, og en stor koloni af vilde fiskehejrer har deres reder i træerne omkring søen. Desuden ligger her flere anlæg til større hovdyr. Pere Davids hjorte, vildæsler, mendesantiloper, skotsk højlandskvæg og lamaer lever alle her omkring. Desuden ligger de to store savanner helt ned til søen, med henholdsvis zebraer, elandantiloper og strudse i det ene, og kafferbøfler i det andet. Endnu en af Nürnberg Zoos specialiteter er dykkerantiloper. De gulbugede dykkerantiloper har et grønt frianlæg for sig selv, mens de mindre røde dykkerantiloper deler anlæg med de særprægede koritrapper. Den store Kinderzoo er et tema med domesticerede dyrearter. Heste, køer, svin, kaniner, bier og mange flere kan findes her. Her ligger også den store legeplads.

Blandede sværvægtere
Samlet omkring nogle skovstier findes nogle af de største og tungeste dyr i zooen. I et hus ligger stalde til pansernæsehorn og elefanter. I Nürnberg Zoo har man en afrikansk og en asiatisk elefant gående sammen i et flot frianlæg. Da parken har en masse naturlig natur og landskab som egner sig fint til hovdyr, er der naturligvis masser af disse arter repræsenteret. Amerikanske og europæiske bisoner, wapitihjorte, takiner, przewalskiheste, kameler og alpestenbukke. To nye anlæg til asiatiske rovdyr er også bygget langs disse skovstier. Sneleoparderne har fået en kæmpestor ny voliere med masser af klipper, og pandaerne deler et flot skovanlæg med kinesiske muntjakantiloper.

Aquaparken
De nye store anlæg til vandlevende dyr er det nyeste tema i Nürnberg Zoo. I dette tema findes både arter fra fersk- og saltvand. De først to anlæg er udformet om det samme vandløb, og her lever europæiske oddere og bævere, samt nogle ferskvandsfisk fra de europæiske floder og søer. De tre største anlæg er dedikeret til pingviner, isbjørne og sæler/søløver. Alle kan ses både over og under vandet, og bassinerne til dyrene er enorme. Humboltpingviner, spættede sæler, kaliforniske søløver og isbjørne er arterne i denne del af zooen. Alle anlæggene er udformet med de samme rødlige klipper som baggrund og indretning.

De største rovdyr
De massive rovdyrklipper huser de største kattedyr, ulve og bjørne i parken. Den syriske brunbjørn er en meget sjælden art, og publikum ser disse bag nogle tørgrave. Ulvene har et stort og åbent skovanlæg, og brillebjørnene ses bag vandgrave. I de to største anlæg bor amur tigerne og de asiatiske løver. Disse anlæg var nogle af de første bygget efter ”Hagenbeck princippet”, nemlig at der ikke skal være nogen synlige barrierer. Kattene er adskilt fra publikum af en vandgrav, og bagved står nogle høje og massive klipper. Undre mit besøg (2007) var indendørsanlæggene til løver og tigere ved at blive ombygget, så man i fremtiden kan opleve dem indendørs også. Mankeulvene og geparderne hører også til i denne afdeling, begge med åbne og grønne anlæg. Desuden ligger her også en stor voliere til diverse fugle, såsom ibisser. Tiergarten Nürnberg har desuden en del rovfugle, både i gamle og nye voliere. De to nyeste huser havørne og andeskondorer i enorme netkonstruktioner, med masse af naturlige klipper til indretning. Flere af de mindre ørne og gribbe, blandt andet de sjældne harpyørne, lever i mindre volierer.

Søkøer og co.
I det lille tropehus øverst i parken bor nogle af de mest særlige arter i parken, blandt andet de caribiske søkøer. Nürnberg Zoo er europæisk avlskoordinator for denne art, og har derfor stor fokus på dem. Deres bassin er todelt og omgivet af tropiske planter, men desværre ikke særligt stort eller dybt. På trods af dette er der blevet født mange ”søkalve” i Nürnberg, og deres søkøer er blevet sendt af sted til Berlin, Holland, Japan, Frankrig og senest til Danmark. Der er et lille undervandskig i anlægget, men ikke nok til at se disse prægtige dyr rigtigt, Heldigvis skal de snart have et helt nyt tropehus at bo i, når den nye Delfinlagune bliver færdig. De andre beboere i huset er lavlandstapirer, skaberaktapirer, dovendyr og penselsvin. Begge tapir arter kan ses både inde og ude, og har fine, rummelige udendørsanlæg. Dovendyret bor i et klatrestativ som strækker sig under hele husets tag. Penselsvinene kan ikke ses indendørs, men disse har til gengæld også et fint udendørsanlæg. I Nürnberg Zoo kan man sagtens få mange timer til at gå, især fordi parken er så stor at det tager sin tid at krydse den hele igennem de gange som det tager at se det hele.Highlights
• Primaterne
• Delfinariummet
• Aquaparken
• Søkøerne

4 stjerner

Tips og gode råd
• I Nürnberg Zoo ligger kun en enkelt lidt afsides Biergarten, som så til gengæld serverer god mad.
• Nürnberg Zoo har næsten ingen dyrehuse, og de lukker tidligt, så vær opmærksom på vejret.
• Nürnberg Zoo er enorm, og da den ligger op af en bakke, kan man godt forberede sig på noget af en vandretur.


Guineabavian Gorillaanlægget Delfin (øresvin) Flamingoer Pansernæsehorn Gulbuget dykkerantilope Isbjørneanlægget Harpyørn
Syrisk brnbjørn Penselsvin Søkobassinet Søko