Salzburg Zoo

Hjemmeside: www.salzburg-zoo.at
Sidst besøgt: 1. juli 2007


Verdens mest aflange zoo
Salzburg Zoo ligger i naturskønne omgivelser et stykke uden for selve byen. Denne zoo ligger op af en høj klippevæg, og er ca. mellem 30-70 m. bred fra klippen til ydermuren. Dette betyder at der kun går en sti igennem zooen, så man kommer frem og tilbage ad den samme vej. Hovedindgangen ligger et stykke henne af muren.

Livet i bjergene
Den første afdeling i Salzburg Zoo er en kombineret Euroasiatisk afdeling. Alle de asiatiske dyr i denne afdeling kommer fra det tempererede Asien, med de hvidhåndede gibboner som den eneste undtagelse. Disse lever på nogle små og bevoksede øer, som sammen med de røde pandaers ø og muntjakhjortenes anlæg danner en fin lille øgruppe. Den lille børnezoo med klappegeder og får ligger også her. Salzburg Zoo er ikke blot hjemsted for de eksotiske dyr som bor her. En hel bjergskråning står til fri afbenyttelse af forskellige vilde dyr, med særlig fokus på de vilde ravne og munkegribbe som også bliver fodret af Zoo her. Disse gribbe bor her dog ikke, og kommer kun forbi når det er spisetid. Desuden er her også indrettet et ”insekthotel”, med masser af udhulet træ og mursten til at de små dyr kan leve her. I Salzburg er de gode til at bygge anlæg op af hinanden, så det ser ud som om det er et stort anlæg. Oddere og murmeldyr lever ved et lille vandløb som grænser op til gemsernes enorme klippeanlæg. Brunbjørnene, jærvene og ulvene har dog deres egne anlæg, og ligesom ved de andre europæiske dyr, er der hovedsageligt blevet brugt den eksisterende natur til indretning af anlæggene. I et lille hus af bindingsværk kan man se mus og rotter fouragere i menneskers fadebure. Alpestenbukkene er det sidste dyr i denne afdeling, og ved den ligger også indgangen/udgangen til Hellabrunn Slotspark.

Pampas og regnskov
Det første ”aflange tema” i den anden retning er Amerika. Alle dyrene er fra Sydamerika undtagen de sorthalede præriehunde. I et lille anlæg oprindeligt bygget til silkeaber bor kapivarerne (flodsvinene), og her var første gang jeg rent faktisk så sådant en i vandet. Salzburg Zoos eneste tropehus er et lille regnskovshus med Sydamerika tema. I dette lille hus går publikum igennem en tæt underskov med et lille vandløb. Herinde bor der paryksilkeaber, rødskuldrede ænder, rødfodede skovskildpadder og rødørede terapiner. Desværre kan publikum her i Salzburg ikke forstå at man ikke må røre aberne, og de trænger kraftigt til at få en vagt på herinde. Resten af Sydamerika består af åbne, grønne anlæg og øer. Dyrene her er guanacoer, alpacaer, halsbåndnavlesvin, næsebjørne og maraer. I det lille abehus er der indendørsstalde med tilhørende udendørs øer til brune kapucineraber, dødningehovedaber, gyldenhovede løveaber og dværgsilkeaberne i en lille voliere. Det interessante ved abernes indendørsanlæg er, at det i stedet for at være volierer faktisk er små øer inde i huset. Mankeulvene har overtaget kapivarernes gamle anlæg for enden af temaet, og i sommeren 2007 er der kommet et nyt anlæg til chilenske flamingoer.

De store katte
Sydamerika- og kattedyrtemaet mødes ved anlæggene til pumaer og jaguarer. Anlæggene til kattedyr er alle bygget i samme stil, op ad bjergsiden. De er afgrænset af høje trådhegn, og fyldt med vegetation. Kattene her er kinesisk leopard, sneleopard, tiger, løve, europæisk los og som tidligere nævnt, puma og jaguar. Løver var ikke oprindeligt en del af Salzburg Zoos plan, men de modtog en gammel cirkusløve som nu bor midlertidigt i dette anlæg. Lige nu er opførelsen af et nyt Afrikahus i fuld gang. Her vil der være plads til en hel løveflok samt hyænehunde og nilkrokodiller.

Afrika i alperne
Salzburg Zoo har fået udvidet deres område med areal lige så stort som de andre afdelinger til sammen. Her bor nogle få asiatiske dyr, men Afrika er hovedtemaet her. Asien anlægget er det første her i afdelingen, og det er indrettet som en mongolsk steppe med przewalskiheste og baktriske kameler, og her ligger en lille udstilling Mongoliet. Den centrale savanne i Afrika er den store græssavanne, hvor hvide næsehorn, gemsbokke, lechwe vandbukke og grevy zebraer går side om side. I Salzburg har man stor fokus på næsehornene, som også er deres logo. Udover savannen har de også et ekstraanlæg, og i Salzburg er der plads til fire næsehorn plus unger. Desuden kan man komme ind i deres stald og se dem. De deler stalden med zebramanguster og fritgående kattalemurer. Udenfor ligger også anlæg til gråpapegøjer og sporeskildpadder. Også zebraerne har et privat ekstraanlæg, og selvom alle dyrene går sammen på savannen, er der flere steder lavet nogle mindre stenbarrierer, så man kan adskille de større dyr fra hinanden. De tre andre store afrikanske anlæg i denne afdeling er gepardernes anlæg, skovsavannen med hvidkindede mangabeyer og penselsvin, og den store ”sumpsavanne”. Dette anlæg efterligner et afrikansk vådområde med masser af vadefugle og pelikaner samt en flok sitatungaer. Det er ved siden af græssavannen at de nye anlæg til løver, hyænehunde og nilkrokodiller er ved at blive opført. Som de eneste australske dyr i zoo bor der også her nogle rødhalsede kænguruer. Det er en flot udsigt at se på næsehorn og antiloper med alperne i baggrunde, og Salzburg Zoo er en speciel oplevelse som helt klar kan anbefales.Highlights
• Savannen
• Afrikanske anlæg

3,5 stjerner

Tips og gode råd
• I Salzburg Zoo ligger en ganske god ”Biergarten” med fin mad til rimelige priser.
• Godt vejr er næsten en nødvendighed i Salzburg, da her ikke er meget at se indendørs.
• En kikkert er et godt redskab i Salzburg Zoo.


Salzburg Zoo set udefra Gibbonanlægget Brun bjørn Europæisk odder Ulv Alpakaer Anlæg til Mankeulv og Sydamerikahus Savannen Grevy zebraer Det afrikanske vådområde