ARTIS Amsterdam

Atlasspinder i ARTISAdresse
ARTIS
Plantage Kerklaan 38-40
1018 CZ Amsterdam
Hjemmeside og kontakt
www.artis.nl
info@artis.nl

Anmelderens sidste besøg: 18-07-2008
Anmeldelsen sidst opdateret: 08-05-2010Mange oplevelser
ARTIS i Amsterdams centrum åbnede i 1838 og har altså eksisteret i mere end 150 år. Den er ikke kun en zoo, men består af fem ”elementer”, som alle har et bogstav i deres logo. Ud over zoo som fylder langt størstedelen af arealet, ligger her også et zoologisk museum, et planetarium, et geologisk museum og en botanisk have. Her i anmeldelsen vil vi dog kun beskæftige os med den zoologiske del. Den første lille afdeling i ARTIS er et lille torv med blandt andet souvenirshop og nogle forskellige aktiviteter for børn. Det første anlæg man ser, er den lille ”Kardemommeby”, med kameler, æsler, lamaer og watussikvæg. Desuden bor her også nogle får og geder i en lille klappefold, samt nogle storke og andre europæiske fugle i en stor voliere. Lige omkring indgangen ligger også nogle fuglesøer med en gibbonø, nogle klipper til japanske makaker og en klippeø til alpestenbukke.

"Kardemommebyen" Abeklippen til japanske makaker Gibbonøen Anlægget til alpestenbukke

Sydamerikansk dyreliv
Den nyeste afdeling i ARTIS er det lille stykke Sydamerika, åbnet i 2004. Denne afdeling viser også hvor meget de historiske bygninger i denne zoo har indflydelse på anlæggene. Selvom afdelingen er helt ny er stalden fra 1920 fredet, og derfor inkorporeret i anlægget. Dette gør desværre, at anlægget ser lidt kikset ud, og det opfylder ikke helt forventningerne til et rigtigt godt, nyt anlæg. Pladsmæssigt er det udmærket, men ikke noget særligt, og indretningen er meget standard for en pampas. Heldigvis bor her nogle interessante arter, og man kommer tæt på dyrene. De chilenske flamingoer og lamaerne har egne anlæg, mens pampassen deles af kapivarer, maraer, store myreslugere, vicunjaer og nanduer. Mankeulvenes anlæg er til gengæld meget flot, da det ikke ligger direkte op ad stalden, og dette har givet nogle andre og bedre muligheder for anlægsindretning. Det næste stop på ruten fra Sydamerika er de to Australien anlæg, et til rødhalsede kænguruer og emuer og et til kasuarer. Begge anlæg er fint bevoksede og godt indrettede for dyrene.

Den sydamerikanske pampas Anlægget til mankeulve

De små pattedyrs hus
Et af de store highlights i Amsterdam er ”Small Mammal's House”. Dette er også et af de ældre dyrehuse i ARTIS, men blev totalrenoveret i 2004. Huset er kvadratisk, og publikum går langs ydervæggene inde i huset. Halvdelen af anlæggene i huset vender ud mod ydersiden, og nogle af de dyr som bor her, har også udendørs volierer eller åbne anlæg op ad muren. Eksempler på arter her er fossa, hvidhalet hulepindsvin, kattalemur, fennek, surikat, rød næsebjørn, binturong og margaykat. De udendørs anlæg varierer mellem små åbne og traditionelle trådnetsanlæg. De fleste af disse dyr kan desuden ses indendørs, ligeledes i traditionelle anlæg. Dværgodderne har desværre kun et indendørsanlæg, men til gengæld er det fint indrettet som et lille stykke flodbred. I midten af huset nogle forskellige volierer bag glas, alle i det samme regnskovsmiljø. Disse anlæg er de nyeste i huset, og her bor forskellige arter af regnskovslevende pattedyr, blandt andet gyldne løveaber, totåede dovendyr, hvidhovede sakier, guld agutier, dværghjorte, dværgsilkeaber og rødbugede tamariner, alle i separate eller delte anlæg. Disse anlæg er gode som indendørsanlæg, men alle dyrene mangler udendørsfaciliteter. I midten af huset ligger desuden en mindre regnskovshal hvor en flok hvidnæsede ugleaber har gode forhold. Også udenom selve huset fortsætter pattedyrtemaet med et nyindrettet anlæg til sumpbævere.

Trådnetsanlæg ved Small Mammals House Anlægget til hulepindsvin ved Small Mammals House Indendørs abeanlæg i Small Mammals House Regnskovshallen i Small Mammals House Indendørs anlæg i Small Mammals House Indendørs anlæg til kattalemurer i Small Mammals House

En gammel pub og masser af fugle
Endnu et eksempel på historien i ARTIS er det nuværende ulve/rævehus. Huset er en gammel pub fra før zoo blev anlagt. Den blev opført i 1833 under navnet ”Eik en Linde” (eg og lind). Indtil 2004 boede her fire arter i separate anlæg, men nu er de grå ulve og mankeulvene flyttet ud, så hyænehundene har fået mere plads. Den anden art i huset er vaskebjørnene, der har deres eget anlæg som er en nyere udvidelse til huset. Det lille Minangkabauan hus er opført i 1916 i stil efter huse på Sumatras højland. Det er oprindeligt bygget til hjortesvin og anoaer, men nu er det kun lavlands anoaerne som bor i dette flotte lille anlæg med masser af grønt. Også ulveskoven fra 1999 med de arktiske hvide ulve kan findes i dette område. Dette anlæg er todelt, og skaber en god illusion om at det er større end det i virkeligheden er. Det er ikke kæmpe stort, men heller ikke for småt, og ulvene har en fin skov at boltre sig i. I ARTIS’ gamle fasanerier og volierer findes et vælg af tropefugle. Ibisvolierne er bygget omkring et gammelt sommerhus fra før denne del af parken blev købt i 1863. Her kan man blandt andet se hokkoer, tragopaner og tre slags ibisser. Fasanerierne består af to aflange huse med volierer på tre af de fire sider på hvert hus. Disse volierer er ikke store, men fint indrettet. Nogle af arterne her er congopåfugle, diverse fasaner, hornravne, keaer, araer samt mange flere. I denne afdeling af zoo kan man især fornemme den historiske ”parkfornemmelse”, og dette er et rigtigt hyggeligt sted at opholde sig og se på fugle.

Minangkabauan huset Sommerhuset med ibisvolierer Fasaneriet Voliere til arapapegøjer

Akvariet og museet
Det gamle akvarium åbnede oprindeligt i 1882, og blev så gennemrenoveret i 1997. Da det åbnede var det kendt som ”vandets palads” og det var det største og mest moderne akvarium i verden. Herinde findes en lang række af traditionelle akvarier, dvs. firkantede tanke, med masser af fisk fra de tropiske have og floder. I den nye afdeling af akvariet ligger fire nye kæmpeakvarier med hver deres tema. Det ene er bygget som en oversvømmet skov i Amazonas, to af dem er indrettet med forskellige zoner af koralrevet og det sidste er en typisk kanal i Amsterdam, med alt fra gummistøvler til cykler i. Især kanalen er interessant at se, da dette ikke er den typiske akvariebiotop. I akvariet findes desuden en samling amfibier (frøer og salamandere). Det zoologiske museum er ikke særligt stort, og der er ikke nogle flotte udstillinger med malede baggrunde. Det er en stor mængde udstoppede dyr, og selvom udstillingerne ikke er de bedste, kan man faktisk lære noget på infotavlerne, så det er værd lige at kigge forbi denne afdeling også. Udenfor akvariet, ligger det store anlæg til sortfodede pingviner og blåfodede suler. Anlægget er arealmæssigt stort med kunstige klipper og en flot indretning, men der er meget mere land end vand. Desuden burde vandet være dybere så pingvinerne kunne få lov at svømme ordentligt. Lige i nærheden af akvariet og pingvinanlægget ligger desuden nogle mindre anlæg til guanacoer, axishjorte og nilghai antiloper.

Indgangen til akvariet fra zoo Den Amsterdamske kanal Anlægget til pingviner og suler Anlægget til guanacoer

Bjørnegrotter og botanik
De gamle bjørnegrotter i ARTIS minder om dem man finder i mange gamle zoos, og indtil for få år siden boede her både læbebjørne og isbjørnene. Den største af grotterne bruges for tiden til lidt forskellige dyr, men skal i fremtiden huse brillebjørne og næsebjørne. Den anden bjørnegrotte er blevet indrettet til nutriaer som nyder godt at den store svømmeplads. Ved siden af bjørnegrotterne findes bassinet til de californiske søløver, der som altid er en af de store attraktioner. Deres anlæg er også bygget med kunstige klipper, men her er en del mere plads end hos isbjørnene, især til at svømme. Søløverne kan man også se under vandet. Som tidligere nævnt er ARTIS ikke kun en zoo, og her findes også en botanisk udstilling, nyrenoveret i 2006. Denne består af et drivhus opdelt i to. Den største del huser tropiske planter men fungerer også som sommerfuglehal, med arter som kejsermorpho, atlasspinder og kometmøl. Det andet drivhus er formet som en lille regnskov fra Borneo og er tæt bevokset med forskellige planter og nogle få tropefugle. Det lille Insektarium er en separat bygning der åbnede i 2005, og er et af de mest moderne insekthuse i verden. Huset er opdelt i temaer såsom ”spis eller bliv spist”, ”truede insekter” og ”mennesket og insekterne”, og huser både insekter og andre hvirvelløse dyr. Knælere, fugleedderkopper, kæmpesnegle, rovtæger, rosenbiller, kejserskorpioner og bladskærermyrer er blot nogle få arter, man kan opleve herinde. Desuden kan man følge livet i en koloni af honningbier, der har fri adgang ud af huset til at samle deres nektar i haven.

En af de gamle bjørnegrotter nu med nutriaer Anlægget til søløver Sommerfuglehallen Insektariet

Gorillaer og Co.
I og omkring det store gorillahus bor nogle af de mest truede og interessante arter i ARTIS. I tre store udendørsanlæg bor sitatungaer, skaberaktapirer og lavlandsgorillaer. Af disse tre arter kan kun gorillaerne ses indendørs i huset. Udendørsanlæggene til tapirer og sitatungaer er udmærkede i størrelse og meget grønne, med adgang til vand for begge arter. Gorillaerne deler deres udendørs skovanlæg med de hvidkravede mangabeyer. Anlægget er ikke særligt stort, men flot indrettet. I midten står et enormt træ som gorillaerne ikke kan komme hen til da det er afgrænset af et el-hegn, men de små mangabeyer kan udnytte træets klatremuligheder helt op til trækronen. Indenfor i huset kan man se gorillaerne i deres indendørsanlæg, som ligner et typisk anlæg til menneskeaber. Her er dog højt til loftet, og der er klatremuligheder både for de små marekatte og gorillaerne. Gulvet er dækket af træflis og det er også forsøgt at plante forskellige tropiske planter inde hos gorillaerne. Foreløbigt ser det ud til at virke, og selvom anlægget er gammelt, er det af god kvalitet. I det gamle søko bassin der også ligger i huset, kan man se hvor mange af Europas søkøer kommer fra. Her er blandt andet Henriette fra Odense Zoo og Bertus fra Randers Regnskov født og opvokset. Bertus var faktisk den sidste søko i ARTIS, og han flyttede til Randers i 2002. Dette bassin er også totalt uegnet til søkøer, da de dårligt kunne vende. Nu er bassinet drænet for vand og omdannet til forskellige mindre reptiler. Det er også i dette hus at flodhesten Tanja levede. Hun var nærmest et folkeeje i Amsterdam, og alle kendte hendes navn. Tanja døde i 2009, 49 år gammel. Et stykke væk fra det store gorillahus ligger det noget mindre chimpansehus. Her bor kun chimpanser i deres ligeledes traditionelle indendørsanlæg. Chimpanserne har også en udmærket udendørs voliere, og for at komme til den skal de krydse en tunnel, der går hen over publikums hoveder.

Anlægget til skaberaktapirer Gorillaernes udendørsanlæg Gorillaernes indendørsanlæg Chimpansernes hus og tunnel

Jungle by Night
Midt inde i zoo står også en stor hvid kontorbygning på flere etager. Den kaldes De Volharding, og er blevet brugt til mange forskellige ting gennem tiden, men bruges altså nu til administration. Stueetagen er åben for publikum, og der er her man finder ARTIS natzoo, kaldet ”Jungle by Night”. Denne natzoo er bygget flot med kunstige klipper og flere åbne anlæg, og de fleste af arterne herinde er alle sydamerikanske. Brillekaimaner, agatudser, bladnæseflagermus, nataber, seksbåndede bæltedyr med flere kan alle ses herinde. Langs husets ene facade ligger, hvad der er kendt hos zoo-entusiaster, som ”verdens mest kiksede gribbevoliere”. Denne voliere huser gåsegribbe, munkegribbe og ådselgribbe samt ravne, og selvom den er stor er den ikke pæn at kigge på. Den ligger direkte op ad den gamle kontorbygning, og det er altså ikke den bedste baggrund at have, til at observere gribbe. Volieren åbnede i 2003, og selvom den ikke er verdens kønneste, har fuglene her alligevel god plads. På den anden side af bygningen ligger et lille anlæg til europæiske bisoner.

"Jungle by Night" Kaimanernes anlæg i "Jungle by Night" Gribbevolieren Anlægget til europæisk bison

De højeste og de bredeste
I samme område af ARTIS ligger en række anlæg og folde til forskellige hovdyr. Gemsbokkene har et privat anlæg og græsholdigt anlæg mellem træerne, mens anlægget ved girafhuset huser flere dyrearter. ARTIS har en god tradition med avl af netgiraffer, og deres lille flok lever sammen med de små springbukke. Anlægget er meget traditionelt men fungerer også godt, og publikum kan også se girafferne indendørs i deres historiske bjælkehus. Endnu et ældre hus ligger lige ved siden af giraffernes, dette er dog blot lidt mere solidt i konstruktion. I det efterhånden gamle elefanthus bor ARTIS lille familie af asiatiske elefanter. Anlægget er meget småt til en flok elefanter, men dyrepasserne og personalet i ARTIS har taget udfordringen op, og gjort meget for at forbedre elefanternes forhold indtil et nyt anlæg er klar til dem. Anlægget har en blød sandbund udendørs og træflis på gulvet indendørs. Der er meget aktiveringsmateriale i anlægget, og for at spare plads, holder ARTIS kun hunner og unger. Elefanterne i ARTIS kan ses både indendørs og udendørs.

Girafanlægget Elefanternes udendørsanlæg Elefanthuset Asiatiske elefanter indendørs

Udvidet Afrika
ARTIS har længe haft planer om at udvide deres areal, og i 2000 åbnede den nye savanne på det udvidede område. Denne savanne er opdelt i tre store anlæg som alle er forbundet af den samme vandgrav. Man går rundt om de forskellige savanner mens man ser på de mange forskellige dyr som bor her. I det mindste af anlæggene bor et par krontraner, og dette anlæg er tæt beplantet og fyldt med højt græs. På den centrale savanne bor flere forskellige arter på en græssavanne med flere lave buske og træer samt små vandløb. De to største arter her er de hvidhalede gnuer og grevy zebraer. Omkring den lave vegetation og ved klipperne lever surikater og perlehøns, og pelikaner bor i vandløbet omkring savannen. Mellem de store savanner ligger restauranten ”De twee cheetahs” (de to geparder) og en legeplads på en ø mellem savannerne. Den sidste savanne er indrettet som et bakket stykke halvørken med et stort vandfald. Her bor sabeloryxer og springbukke.

Savannen Savannen Halvørkenen Halvørkenen

Rovdyr, krybdyr, aber og fugle
Det sidste stykke af ruten igennem ARTIS er et sammenhængende stald/anlægskompleks med historiske bygninger. Det første af husene med tilhørende udendørsanlæg huser både store og små kattedyr. Disse kan ikke ses indendørs, og deres udendørsanlæg består af en lang række sammenhængende volierer. Selvom de udendørs volierer er flot indrettet har de fleste af kattene ikke plads nok, som det er i så mange byzoos. I voliererne bor jaguarer, amur leoparder, servaler og europæisk los. Løverne har et åbent anlæg for enden af rækken på det der hedder Kerbert Terrassen, navngivet efter en af de mest kendte direktører i ARTIS. Hvad der engang var en fugleeng til europæiske fugle, blev i 2008 renoveret og åbnet som ”Lemurenland”, og på en gennemgangs ø med ægte, levende træer kan publikum, komme i selskab med en flok røde varier.

Lemurenland Kerbert Terrassen

Efter rovdyrene kommer reptiler, og lige ved indgangen til deres hus ligger det udendørs anlæg til aldabra kæmpeskildpadder. Her bor blandt andet den store 80 årige skildpadde ved navn Artis. Inde i selve huset er der en stor mængde terrarier med forskellige slanger og øgler, samt nogle åbne anlæg til de større reptiler. Disse anlæg er bevokset med masser af tropeplanter, og her bor aldabraskildpadder, grønne leguaner, nilkrokodiller og falske gavialer.

Det udendørs anlæg til kæmpeskildpadder Krybdyrhuset Indendørsanlæg til kæmpeskildpadder Indendørsanlæg til krokodiller og gavialer

ARTIS’ større aber bor i det næste hus. Indendørs ses alle aberne bag glas, mens alle arterne, undtagen ugleansigtmarekattene, også har en udendørs voliere. De andre aber i huset er mandriller, topmakaker og sorte edderkopaber. Indtil 2009 husede dette gamle hus også orangutanger, men de har nu forladt ARTIS for bedre forhold andetsteds. Det sidste hus er fuglehuset, og dette er blevet bygget sammen med abehuset. Herinde bor de fleste af ARTIS’ større og mindre tropefugle. Fuglehuset i sig selv er meget hyggeligt og det meget traditionelle hus er blevet flot renoveret. Halvdelen af fuglene har også udendørs volierer, og nogle af de arter man kan se i dette hus er krondue, balistær og pungrynkenæb næsehornsfugl.

Anlægget til sorte edderkopaber Abehuset set udefra Fuglehuset De udendørs volierer til tropefugleRøde varier i ARTIS
Highlights
• Savannen
• Small Mammal’s House
• Krybdyr/fugle/abehuset
• Gorillahuset

Tips og gode råd
• I ARTIS kan man få almindelig ”zoo-mad” til rimelige priser i ”De twee cheetahs” ved savannen, og i restauranten lige indenfor indgangen kan man få et større udvalg af lækker mad, blandt andet hollandske pandekager.
• Da her er mange indendørs anlæg og udstillinger, kan ARTIS også være en fornøjelse i dårligt vejr.
• ARTIS har ofte aftenåbent om sommeren, så check åbningstiderne inden dit besøg, da ARTIS en sommeraften er en dejlig oplevelse.


Vurdering
I hele ARTIS Amsterdam hersker en hyggelig parkstemning, og den findes både i og udenfor næsten alle anlæggene. Man kan mærke historien ved de mange gamle bygninger og fascineres over hvordan de er blevet omdannet fra barer og sommerhuse i en travl by til hjemsteder for alverdens dyreliv. Formidlingen i ARTIS er i top og her huses et vælg af dyrearter fra hele verden. ARTIS er hæmmet i plads af at ligge midt i Amsterdam, men har alligevel fået muligheden for at udvide deres areal, og de næste par år går konstruktionen i gang til nye og flotte anlæg.

3,5 stjerner