Ouwehands Dierenpark

Hvide løverAdresse
Ouwehands Dierenpark Rhenen
Grebbeweg 111
3911 AV Rhenen
Hjemmeside og kontakt
www.ouwehand.nl
info@ouwehand.nl

Anmelderens sidste besøg: Juli 2005
Anmeldelsen sidst opdateret: 19-04-2010Zoo med legeland
Ouwehands Dierenpark ligger i den lille by Rhenen. Det er en hyggelig mellemstor zoo, som desværre har besluttet at satse stort på et indendørs legeland. Det betyder at når køen er ekstra lang med børnefamilier uden for denne zoo er det ikke svært at finde grunden. På trods af dette er det en hyggelig zoo med fine anlæg.

Et lille stykke af Afrika
Bongoer Dierenparken er delvist opdelt i temaer, og det første og største er Afrika. Fra en hævet gangsti kigger publikum ned på den første lille savanne, hjemsted for rothchilds giraffer og impalaer. Det er også muligt at se girafferne i stalden, og disse dyr har et meget traditionelt anlæg og stald. Fra gangbroen kan man også se ind til tigerne, som bliver beskrevet senere. Umkhosi er et af de nyeste anlæg i Ouwehands. Det består af en legeplads bygget som en afrikansk landsby i midten med anlæg udenom. Uden omkring legepladsen bor vortesvin og surikater i samme anlæg, zebraer, mandriller, bongoer og hovedattraktionen i den afrikanske afdeling er løverne. Det særlige ved Ouwehands løver er, at de holder to flokke ved siden af hinanden. En med de almindelige afrikanske løver og en med hvide løver. Hvide løver er ikke en underart for sig selv, men en særlig genmutation som også forekommer i naturen, selvom det er sjældent. Flere zoos verden over arbejder på at holde rene flokke af disse hvide løver. Det interessante ved Ouwehands løveanlæg er, at man kan se de hvide overfor ”rigtige” løver, så man rigtigt kan se farveforskellene. Løvernes og mandrillernes anlæg er alle afgrænset af den samme vandgrav, og baggrunden hos løverne er kunstige klipper med ruder i, så man også kan se dem tæt på. Mandrillerne har indendørsanlæg i den samme hytte som bongoerne har stald, og begge arter kan ses indendørs.

Hvidhåndede gibboner
Akvarium og gibbonaber
I Ouwehands mindre akvarium bor et vælg af tropiske fisk. Skyttefisk, arowanaer og pragtsmerlinger er nogle af de fisk man kan finde her, hovedsageligt fra tropisk ferskvand. Op ad akvariet ligger en stor udendørs voliere med vådområde som tema. Her er naturligvis masser af vand og en god del træer, og nogle af arterne her er blandt andet træskonæb, eremitibis og hvidkindet turako. Lige uden for volieren ligger en restaurant hvor man faktisk kan få udmærket mad, samt en god udsigt mens man spiser. Hvis det er godt vejr kan man nemlig sidde udenfor og kigge direkte ind på de hvidhåndede gibboners ø, så det er et rigtigt godt sted at sidder og tage sig en puster.

Dyr i skoven
Bjørneskoven Turen går efter restauranten ind i et skovområde med flest nordiske dyr. Den lille pelikanstrand er meget originalt indrettet og et hyggeligt anlæg at se på. Rensdyrene kan ses lidt fra oven fra en gangbro som går over deres anlæg. Sneugler og havørne bor i nogle mellemstore volierer ved siden af hinanden. På den lille pampas bor lamaer, nanduer, og maraer, og i en gammel bjørnegrotte bor nu vaskebjørne og sumpbævere. Det største anlæg i skoven er dog det store ”bjørnebjerg”. Publikum går på en lang gangbro henover anlægget som i virkeligheden bare er et stykke indhegnet skov. Det er ofte også det der giver det bedste resultat. Man kommer også ned og går i en tunnel igennem anlæg så man kan se bjørnene tæt på. Udover de europæiske brunbjørne bor her også grå ulve, og anlægget er helt klart et af de flotteste bjørne/ulve anlæg jeg har set.

Det gamle isbjørneanlæg
Tundra og strand
I Ouwehands er de rigtitg glade for bjørne, og det næste anlæg er også et af deres store highlights. I anlægget ”Neus aan Neus” (næse mod næse) kan man opleve isbjørne i et rigtigt flot nyt anlæg. Anlægget er rummeligt og grønt med en stor dyb sø og er afgrænset af skiftevis klipper og glasruder. Publikum kan også se isbjørnene ovenfra og igennem et undervandskig ved et lille amfiteater. Ved siden af det nye Neus ann Neus anlæg kan man desuden stadig se det gamle og totalt uegnede isbjørneanlæg. Det er bygget lidt som en gammel bjørnegrotte, men med kunstig gletscher som baggrund i stedet for klipper. Dette anlæg bruges nu kun som aflukning- og aktiveringsanlæg mens dyrepasserne f. eks gør rent eller spreder foder i det nye anlæg.Stranden Det næste stop på ruten er den store strandvoliere. Den er naturligvis indrettet til at ligne en helt almindelig hollandsk strand, dog med nogle lidt usædvanlige beboere. I vandet bor de spættede sæler og californiske søløver, og frit i volieren lever sølvhejrerne. Bag ved denne voliere ligger et lille vådområde til forskellige vilde dyr. Det er også her Ouwehands Dierenpark i 2007 har bygget et nyt anlæg til afrikanske elefanter.

Udsigt fra toget
Ravot Aapia
Man kan desværre ikke undgå det indendørs legeland Ravot Aapia hvis man vil have den fulde zoologiske oplevelse med. I dette store legeland fyldt med vand og klatrestiver findes desuden også anlæggene til de asiatiske dværgoddere og dødningehovedaberne. Inde i Ravot Aapia ligger desuden en lille togstation til ”jungletoget”. Dette automatiske tog kører ud af legelandet, og kører på hævet bane rundt i et lille område af zoo, så her har man mulighed for at se dyrene lidt fra oven. Denne tur vil jeg helt klart anbefale, da turen fører en over anlæggene til yakokser, kameler, og humboltpingviner, samt forbi berberaberne, tigrene og orangutangerne.

Katte og tukaner
Omkring en lille gårdhave ligger en hel række større og mindre volierer. Disse huser de store tropefugle og de mindre kattedyr. Mellem voliererne ligger en indendørs huse til de forskellige arter. De katte som bor her er amurleoparder og fiskekatte, mens nogle af fuglene er toco tukaner og latterfugle. Disse volierer er en del bedre at huse tropefugle end store katte i.
Amurtigernes anlæg I ”tigertunellen” kan man ligesom ved løverne få lov til at se de ”traditionelle” tigre overfor de hvide. I to store frianlæg opdelt af en tunnel bor amurtigre og hvide tigre. Amurtigernes anlæg er næsten dobbelt så stort som de hvide tigres, og begge er afgrænset af vandgrave og kunstige klipper, samt indrettet med masser af træer, planter, træstammer og sten. Det er to rigtigt flotte anlæg man ser i Ouwehands og en god måde at opleve tigere på.

Orihuis og Urucu
Det sidste stop i turen gennem Ouwehands Dierenpark er orangutang/jungle huset. Orangutangernes udendørsanlæg er en fin størrelse, og med masser af naturlig beplantning. Det særlige ved dette anlæg er at man har bygget nogle massive, høje pæle ud over anlæggets grænser som orangutangerne kan kravle ud på og hænge over hovedet på publikum. Den første del af huset kaldes Orihuis, og er tematiseret med asiatiske dyr. Udover orangutangernes meget traditionelle indendørsanlæg kan man desuden se javaaber og tigerpytoner herinde. Den anden del af huset er kendt som Urucu, og er tematiseret som en latinamerikansk regnskov. Det er det tætteste Ouwehands har på et terrarium, og her kan man se en del forskellige krybdyr, blandt andet dværgkaimaner. Desuden ligger her også indendørsanlæg til araer og flamingoer. Op af huset yderside ligger en gennemgangsvoliere med nogle af de større sydamerikanske vadefugle, heriblandt caribiske flamingoer og røde ibisser.

Hvid tiger
Highlights
• Tigeranlæggene
• Umkhosi
• Bjørnebjerget
• Isbjørneanlægget

Tips og gode råd
• Ouwehands har en ganske god restaurant med udmærket mad.
• Indendørs områder i Ouwehands er der ikke mange af, men i tilfælde af regn vil alle børnefamilier søge hen i Ravot Aapia, og så har man zooen for sig selv.
• Selvom legelandet bør undgås medmindre man har børn med, er jungletoget alligevel noget som bør prøves.


Vurdering
Ouwehands Dierenpark er en hyggelig mellemstor zoo med flere interessante dyr og anlæg. Anlæggene til bjørne og isbjørne er i absolut topklasse, og tigernes anlæg er også godt med. Det er ikke en zoo med nogen kæmpe attraktioner, men en masse gode mindre anlæg gør denne zoo til en helstøbt oplevelse. Legelandet er heldigvis til at undgå, hvis man ikke ønsker denne del af oplevelsen.

3 stjerner