Skærup Zoo

GuerezaabeAdresse
Skærup Zoo
Søndermarksvej 102
Skærup
7080 Børkop
Hjemmeside og kontakt
www.skaerup-zoo.dk
kontakt@skaerup-zoo.dk

Anmelderens sidste besøg: 02-05-2008
Anmeldelsen sidst opdateret: 30-03-2010En af de største af de små
Skærup Zoo er en af de største minizoos i Danmark. Denne mindre zoo er en rigtigt hyggelig oplevelse, og parken er overskueligt indrettet med masser at se på. I Skærup Zoo specialiserer man sig i at fremvise dyr for publikum som ikke kan ses andre steder i Danmark. Eksempler på disse er kinesiske leoparder, ozelotter, mishmi takiner, hueaber og asiatiske vildhunde. Desuden er Skærup Zoo også noget af det tætteste man kommer på en abepark i Danmark, med deres 14 forskellige arter. Flere af dyrene i Skærup Zoo må desuden også fodres med specialkøbt foder fra deres zoo-shop.

Oplevelser udenfor indgangen
Oplevelserne i Skærup Zoo starter allerede inden man har betalt entre. Udenfor indgangen/zoo-shoppen ligger en række åbne anlæg til flere af parkens hovdyr. Guanacoer, hjorteantiloper, grants zebraer, mishmi takiner, poitou æsler, vicunja, skruehornsfår og maraer er arter man kan se herude. Ved alle arterne kan man komme helt hen til hegnet og stå, og især ved mishmi takinerne kan man bruge lang tid. Disse særprægede dyr er de eneste af slagsen i Danmark, og en stor tiltrækningsfaktor for Skærup Zoo. Alle anlæggene er enkelt indrettede, og fungerer fint til disse hovdyr.

Anlæggene udenfor indgangen Anlægget til mishmi takiner

Lille og hyggelig
Som mange andre minizoos er Skærup Zoo bygget op omkring en gammel bondegård. I Skærup Zoo spiller den dog ikke en så central rolle som andre steder, men det er blandt andet her at indgangen/zoo shoppen ligger. Rundt langs huset ligger også en række ældre volierer til forskellige mindre pattedyr. Grønne marekatte, hvidhovede brune lemurer, europæiske vildkatte og vaskebjørne kan alle opleves i disse volierer. Disse volierer er de mindste i Skærup Zoo, og kunne også snart trænge til en renovering. Også lige ved indgangen ligger en kort række volierer til diverse tropefugle, særligt papegøjer. Der er tit mange folk, og især børn, ved indgangen, da både parkens eneste madsted samt legepladsen også ligger her.

De gamle volierer ved indgangen Forårsstemning i Skærup Zoo

Abernes verden
De fleste af parkens aber er samlet i det samme hjørne af Skærup Zoo. Som tidligere nævnt har Skærup det største antal abearter i Danmark, og alle undtagen to kan ses i dette hjørne af parken. De to første i rækken er paryksilkeaber og rødbugede tamariner. Disse to aber bor i lave men rummelige volierer, fyldt med og omgivet af vegetation. Skærup Zoos største voliere ligger også i dette hjørne. Den er dog ikke til aber, men forskellige større fugle, blandt andet hellige ibisser og hvide storke.
Anlæggene til silkeaber og tamariner Den store voliere

Tæt på hinanden ligger fire ca. lige store volierer, alle bygget i træ og trådnet. I disse volierer bor nogle af parkens mest interessante og unikke dyr. Kattalemurer og brune kapucineraber er de mest almindelige, mens ozelotten og hueaberne er unikke i Danmark. Hueaberne er oven i købet også helt vildt sjældne i zoologiske haver verden over, så under et besøg til Skærup bør man bestemt ikke gå forbi her uden at tage et ekstra langt kig på disse asiatiske primater. Alle disse volierer er beplantede så vidt muligt, og dyrene har noget at klatre i. Desuden ligger her også en lille voliere til dødningehovedaber, som dog snart trænger til at blive udskiftet. Skærup Zoo har mange af disse store volierer i træ, og lidt længere henne af stien finder man også guerezaaber og sølvkindede næsehornsfugle i lignende rummelige volierer. Langs disse volierer ligger også en lang række af metalvolierer til en stor mængde eksotiske fugle. Nogle af de mere særprægede arter her er latterfugl, prærieugle, brasilianske pygmæugle samt mange mange flere.
Anlæggene til aber og små rovdyr Kapucinerabernes anlæg
Kattelemurernes anlæg Ozelottens anlæg
Hueabernes anlæg Voliererne til aber og fugle

De åbne arealer
Hvor landskabet er mere åbent, har Skærup Zoo en række større anlæg til diverse større dyr. I rummelige indhegninger kan man se zebuokser, alpakaer, cameroun får, mankefår, bennets kænguruer og halsbånd navlesvin. Mere interessante er de hvidskæggede navlesvin. Dette er en meget sjælden art i zoologiske haver, og Skærup Zoo er de eneste i hele Skandinavien som kan fremvise dem. De asiatiske vildhunde, eller dholer som de også kaldes, har også et rummeligt anlæg, med små bakker og græs som de boltre sig i. Det er også herude at det nye rovdyranlæg er blevet opført. Her ligger fire store volierer til havens store katte, de nordkinesiske leoparder og danmarks eneste jaguarer.

Dholernes anlæg Mankefårenes indhegning
Anlægget til rødhalsede kænguruer Anlægget til jaguarer under opførelse

Små rovdyr og store gnavere
Et af de steder i Skærup hvor man virkelig kan stå og observere dyrene på tæt hold, er i deres små rovdyr/gnaver anlæg. Princippet er fem mindre og større anlæg der alle ligger udenom et lille stykke overdækket areal til de besøgende. Herinde kan man stå og betragte dyrene i tørvejr, skulle det regne. Gennem større og mindre udkig ser man lige ned til forskellige små rovdyr og gnavere. Arterne her er præriehund, surikat, zebramangust, asiatisk dværgodder og europæisk bæver. Bæveren har der største af de udendørsanlæg, og publikum kan desuden kigge ind i bæverens hule gennem en rude. De asiatiske dværgodderes anlæg kunne godt trænge til en indvendig renovation, men ellers har alle dyrene det nødvendige i deres anlæg. Som det sidste på ruten i Skærup Zoo kommer lige endnu en omgang aber og nogle få åbne anlæg. Aberne her er dværgsilkeaber, rødhåndede tamariner og sortørede silkeaber, som alle har indendørs og udendørs volierer i det samme hus. Desuden bor Skærup Zoos gibbonfamilie også i en voliere her, og de er helt tydeligt et af parkens højdepunkter. Deres voliere minder meget om de tidligere beskrevne abevolierer, med masser at klatre i og græs i bunde. I de sidste anlæg på ruten kan man se muntjak hjorte og kapivarer, og så er man ellers nået tilbage til legepladsen og indgangen.

Præriehundenes anlæg Bævernes anlæg
Huset til silkeaber Gibbonabernes voliere


Highlights
• Hueaberne
• Kinesiske leoparder
• Jaguarer

Tips og gode råd
• I Skærup Zoo kan man købe lidt fastfood mad i indgangen.
• Der er ingen indendørs udstillinger i Skærup Zoo, så vejret bestemmer fornøjelsen.


Vurdering
Skærup Zoo er en af de hyggeligste af de små zoos i Danmark. Anlæggene er generelt i ok kvalitet og især familier og primatentusiaster vil kunne finde masser at lave her. Som tidligere nævnt, er Skærup Zoo også det eneste sted i Danmark hvor man kan se en lang række større og mindre pattedyr, og dyr som jaguarer, ozelotter, penselsvin, hueaber og mange flere gør bestemt turen værd.

2,5 stjerner