Hagenbeck TropenAquarium

Hjemmeside: www.hagenbeck-tierpark.de/tropen-aquarium/
Sidst besøgt: 15. oktober 2008


Tierpark og Tropen Aquarium
Tropen Aquarium i Hagenbeck er knyttet til Hagenbeck Tierpark, og åbnede i anledning af zooens 100 års jubilæum i 2007. Den kan dog betragtes som selvstændig zoo, da den har egen indgang og der er separat entrébillet til at se Tropen Aquarium. Man kan dog købe en såkaldt ”kombi-billet”, hvor man sparer 3€ på adgang til både Tierpark og Tropen Aquarium. Udstillingen her fokuserer på dyr fra de tropiske egne overalt på kloden, med mest fokus på reptiler, fisk og insekter, men dog med flere forskellige pattedyr og fugle også. Turen gennem Tropen Aquarium er en lang rundgang, så man er sikker på at se det hele.

Den tropiske skov
Den første afdeling i denne tropiske verden er en lille landsby på Madagaskar. Her har kattalemurer indtaget facader og telefonpæle, og publikum går mellem disse meget populære halvaber. Selvom de er geografisk malplacerede, kan man i denne voliere også se bjerglorier fra Sydøstasien og Australien.
Lemurerne Krybdyranlæg

Når man så fortsætter ud af volieren, befinder man sig i den tropiske hal som udgør centrum af Tropen Aquarium. Her blandt de tropiske planter bor et vælg af dyr, nogle fritgående og nogle i åbne anlæg. I anlæggene i starten af ruten finder vi masser af mindre krybdyr, blandt andet panter kamæleoner, grønne vandgagamer og kinesiske blødskjoldsskildpadder. I et større anlæg kan man se netpython og fireøjefisk. Klippegrævlinger deler deres lille klippeø med blåstribet skink og pladeøgle, mens dværgmangusterne har deres eget private anlæg i en forladt afrikanske hytte.
Klippegrævlinge-anlægget Undervandskig

Creme de la creme i den tropiske hal, hvis ikke i hele Tropen Aquarium, er uden tvivl det kæmpe anlæg til nilkrokodiller. Disse store reptiler har to brede sandstrande at ligge på, og et kæmpe bassin med klart vand til at svømme i. Igennem et stort undervandskig kan publikum se ind til krokodillerne, og vandet er krystalklart, så man nemt kan se dyrene. Man kan desuden også se et mindre anlæg til de sydamerikanske bladskærermyrer. Frit i den tropiske regnskov flyver desuden også en række mindre dyr rundt mellem træerne. Disse inkluderer rodriquez flyvende hund, grøntoppet turako, biæder, hjelmvagtel og musefugl.
Nilkrokodillernes anlæg Tropehallen


Grotten og giften
Fra den tropiske regnskov fortsætter rejsen nu ned gennem en gammel mineskat, så man er nede i en mørk grotte, kun oplyst af nogle gamle minelygter. I en sammenstyrtet indgang til hulen ligger der en tigerpyton og lurer i mørket. Længere inde i grotten bor en flok sydamerikanske bladnæseflagermus, adskilt fra publikum af et tyndt net. Anlægget er næsten helt mørklagt, så der står en minelygte ved anlægget som publikum selv kan bruge. Ligeledes er det også hos de såkaldte ”whipscorpions” og axotlerne (salamandere) i deres åbne grotteanlæg. Kejserskorpionernes åbne anlæg er nedgravet og belyst af uv-lys, således at skorpionernes kroppe lyser i en klar blå farve.
Grotten med flagermus Huset

Grotten munder ud i et lille træhus hvor diverse giftige dyr har indtaget menneskets boliger. Her bor hovedsageligt giftslanger i mindre anlæg med tæt bevoksning. I en gammel, rusten asiatisk cykel kan man ofte se kongekobraen, verdens længste giftslange, ligge og hvile sig på passagerpuden. I det næste anlæg kravler den grønne mamba rundt i de tynde grene, mens gaboonviperen hviler sig på jorden. Næsehornshugormene har et anlæg for sig selv, mens gilaøglerne deler deres ørkenanlæg med de ufarlige chuckwallaer. Et lille gammeldags komfur er desuden blevet indrettet til at huse en lille kakerlakkoloni.
Kongokobra Grøn mamba og gaboonviper


Fiskenes verden
Efter en nedadgående gang skifter scenen til en sunket ubåd. Her går publikum inde i det mørke vrag og ser ud i oceanet. Der udkig til den store oceanietank gennem diverse glasbobler (mere om den senere). Her er desuden også et mindre akvarium til gul muræne. Derfra kommer man ud af ubåden, til diverse akvarier med mindre fisk fra tropiske have og floder fra hele vejen rundt om jorden. Ud over flere akvarier med koraller og mindre fisk er her også et stort akvarium med ferskvandsfisk fra Amazonas, en asiatisk perlefiskerhytte ud over et lavvandet akvarium og en hel række mindre akvarier til de små tropiske ferskvandsfisk. Sidste stop på turen gennem oceanet, er ved den kæmpe rude med indkig til oceanietanken. Dette er den største akvarietank i Hagenbeck, selvom den ikke er særlig stor i forhold til mange af de andre i de forskellige europæiske akvarier. Desværre kan man også se over på ubåden, hvor man kan se de andre besøgende i boblerne, hvilket ødelægger illusionen en smule. I selve tanken kan man blandt andet se sorttippede revhajer, grå revhajer, zebrahajer og en lang række tropefisk. Der er desuden bygget et lille amfiteater, så man kan bruge lang tid på bare at sidde og fortabe sig i livet i havet.
Koralrev Amazonas Perlefiskerhytten Oceanietanken


Tropisk spisning
Efter en lang tur opad, kommer man op på den øverste etage i Tropen Aquarium, helt oppe under glastaget. Her står man på toppen af en stor klippe i den tropiske regnskovshal, og kan se frit ud over anlæggene og regnskoven. Heroppe ligger et mindre snack-cafeteria, hvor man kan spise med udsigt til trætoppenes dyreliv.
Nilkrokodillernes anlæg Tropehallen

Hagenbeck Tropen Aquarium er en unik oplevelse, med et fascinerende og vidt omspændede tema, samt innovative ideer i Nordeuropa. Det er en god idé at kombinere Tropen Aquarium med Hagenbeck Tierpark for at få den bedste oplevelse.Highlights
• Nilkrokodillerne
• Giftslangerne
• Oceanietanken

3 stjerner

Tips og gode råd
• Hele udstillingen i Tropen Aquarium er indendørs, så vejret spiller ingen rolle.
• Det er muligt at købe diverse fastfoods i den lille café.