Borås Zoo

Hjemmeside: www.boraszoo.se
Sidst besøgt: Juni 2004


Op ad bakke ned ad bakke
Borås Djurpark er ”Sveriges förste Afrika”, og har størst fokus på afrikanske og nordiske dyr. Hele parken ligger flot i den svenske natur, med masser af træer og klipper. Flamingoernes sø ligger lige efter indgangen, og man skal krydse broen over anlægget for at komme ind i selve dyreparken. Kamelernes anlæg er det første på ruten, efterfulgt af hyænehundenes. Deres anlæg ligger op ad en bakke, med masser af træer og højt græs, og de kan derfor være svære at finde. Borås Zoo er bestemt ikke for handikappede, da det næste stykke sti går stejlt opad. I Borås skal man gå rigtig meget! Så udover en flot zoo får man også en dejlig vandretur rundt i den svenske natur.

”Sveriges förste Afrika”
Afrika i Borås Djurpark består af 2 store savanner og 2 mindre aflukningsanlæg. Den første savanne er ”hovedsavannen”, med zebraer, kafferbøfler, elandantiloper, blisbokke, strudse, perlehøns og afrikanske elefanter. Savannen er sænket ned i jorden, med kampesten i kanterne. Inde i anlægget er der nogle få kæmpe sten og enkelte døde træer. Der er dækket af græs, undtagen hvor dyrene har trampet det helt ned. På nordsiden ligger en observationshytte hvor kan kigge på dyrene. Stien på østsiden bliver på et tidspunkt afløst af en bro. Øst for den ligger staldene og elefantanlægget. Broen er lavet til at elefanterne kan komme fra savannen til anlægget, samt lukkes fra hinanden. En meget speciel ting ved Borås, er at man kan se de afrikanske elefanter leve sammen med de andre dyr på savannen. Da jeg første gang var forbi savannen, oplevede jeg en halvstor elefantunge jage alle de andre dyr på savannen, lige fra perlehøns til zebraer. Den så ud til at more sig herligt, mens den løb over savannen med trompeteren og blafrende ører.
Den anden savanne ligger mod vest, og huser hvide næsehorn og geparder. Anlægget er fladt med lavt græs, undtagen hvor et lille stengærde omkranser en høj. Her er der højt græs, og det er gepardens skjulested for næsehornet. Det tunge dyr kan ikke komme over gærdet, mens geparden kan bruge hele anlægget. I tilknytning til den savanne ligger også et aflukningsanlæg til geparder, hvis de fx har unger.

Alle primaterne
Det aflange hus lige ved savanne fungere som hus til både aber, zebramanguster og andre tropiske dyr, da Borås ikke har noget tropehus. Langs vestsiden af huset ligger abeøerne. Yderst mod nord er chimpanseøen. Derefter ligger en sti til publikum hvor indgangen ligger. På den sydlige side af den ligger så øen til topmakaker, efterfulgt af øerne til hvidhåndede gibboner og borneo orangutanger. Øerne er alle træ fyldt med træer, reb og nogle enkelte væltede træstammer. Indendørsanlæggene er også flotte, og man ser dyrene helt tæt på gennem glas. Herinde er der også anlæg til dværgsilkeaber, kongepyton og akvarier. Herinde ligger også indendørsanlægget til zebramanguster, der har deres udendørsanlæg på sydsiden.
De store katte
I Borås holder man også to store katte arter, amur tigeren og den afrikanske løve. Deres stald er aflang med publikumsgennemgang, og anlæg langs siderne, mod øst og vest. Tigeranlægget mod vest er afskærmet af store klipper, og kan ses enten oppefra, eller lige for gennem glas. Løveanlægget ses med en grav mellem publikum og dyrene.

Nordens dyreliv
I det nordvestlige hjørne af parken bor de nordiske dyr. Her ligger de rummelige anlæg til ulve, los, visenter og rensdyr. Parkens anlæg til mankefår ligger også her. Lige syd for de nordiske anlæg ligger et af de store highlights, skovsøen. Dette er en helt almindelig svensk skovsø, beboet af gråsæler og sydafrikanske pelssæler. Der er en lille bådebro med tilhørende bassin ved den ene bred, hvor publikum kan følge med når sælerne trænes. ”Björnriket” ligger i det sydvestlige hjørne, og består af 3 anlæg til brunbjørne og et stort til jærv. Med klipper som baggrund og masser af grantræer, giver den et godt billede af den svenske natur. Borås har et flot udendørsanlæg til pingviner, med tilhørende stald så publikum også kan se dem indendørs. Det sidste stykke af parken er indrettet til elge, vaskebjørne og husdyr.Highlights
• Abehuset
• Savannen

3 stjerner

Tips og gode råd
• Borås Djurpark har en udmærket restaurant med udsyn over savannen.
• Godt vejr er næsten en nødvendighed i Borås, da her ikke er meget at se indendørs.
• At se sæl- og søløvefodringen er næsten den eneste måde man kan komme til at se dyrene i deres enorme skovsø.
• Naturen er Borås er storslået, men svært tilgængelig for de dårligt gående.Elefantanlægget Savannen Næsehornssavannen Gepard Løver Gråsæl i skovsøen Søløverne trænes Humbolt pingviner